gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 10. februar 2021. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Snažna ekonomska saradnja Srbije i Češke
+ larger fontnormal font- Smaller font
IMG 6229Predsednik Vlade Češke Andrej Babiš boravio je u zvaničnoj jednodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje se sastao sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Premijera Češke, sa kojim su doputovali i medicinski eksperti iz te zemlje, koji su se sastali sa srpskim kolegama koji se bore protiv virusa korona, na Beogradskom aerodromu svečano je dočekao šef srpske diplomatije Selaković uz postrojenu Gardu VS i crveni tepih.

Predsednik Vučić sa predsednikom Vlade Češke Babišom razgovarao je o situaciji vezanoj za borbu protiv pandemije KOVID-19, bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, kao i o regionalnoj situaciji.
Predsednik je zahvalio Babišu na poseti i posebno istakao podršku naše zemlje Češkoj u borbi protiv virusa korona.

Vučić je takođe izrazio očekivanje da će EU, uprkos izazovima sa kojima se svi suočavaju, nastaviti sa aktivnim sprovođenjem politike proširenja i da će se dobiti potvrda da postoji čvrsto opredeljenje EU za nastavak i produbljivanje saradnje sa našim regionom.

Vučić i Babiš saglasili su se da dalje jačanje bilateralnih odnosa koji su tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, kao i održanje intenziteta susreta na najvišem i visokom političkom nivou, treba da ostane prioritet u daljem radu.

„Visoko uvažavamo kontinuiranu podršku Češke ubrzanju procesa evropskih integracija Republike Srbije, kako bilateralno, tako i u okviru V4 i očekujemo da Češka nastavi da u okviru EU utiče da se naši reformski napori adekvatno valorizuju", rekao je predsednik Srbije i dodao da je punopravno članstvo u EU strateški spoljno-politički cilj naše zemlje.

Vučić je naglasio i da Srbija želi da intenzivira svoje ekonomske odnose sa Češkom, što uključuje i dalje povećanje trgovinske razmene.

Predsednik Srbije kaže da bi, pored ostvarenog rezultata spoljnotrgovinske razmene između Srbije i Češke koja je u 2020. godini dostigla vrednost od gotovo 1,2 milijarde evra, trebalo nastaviti sa daljom podrškom unapređenju ekonomske saradnje i većem prilivu čeških investicija u Srbiju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon sastanka sa češkim kolegom Andrejem Babišom da ne postoje oblasti saradnje Srbije i Češke koje su trpele prošle godine, nakon što je izbila pandemija, te da je ekonomska, trgovinska saradnja 2020. godine gotovo ista kao i 2019.

„To govori o jačini naše ekonomske saradnje", rekla je predsednica srpske Vlade.

Takođe, Brnabić je rekla da je u fokusu razgovora dve delegacije bilo zdravstvo, odnosno borba protiv virusa korona i da je trenutno najznačajnije pitanje masovna vakcinacija.
Brnabić je istakla da je Češka jedan od najvećih promotera politike proširenja EU kada je u pitanju Zapadni Balkan i dodala da su već objavili platformu za njihovo predsedavanje 2022. u kojoj je jedan od prioriteta upravo proširenje.

Predsednica Vlade Srbije kaže da su i srpska i češka ekspertska delegacija razgovarale o sistemu za prijavljivanje eUprave za masovnu vakcinaciju, kao i utvrđivanju prioriteta u okviru masovne vakcinacije.

Češki premijer izrazio je zadovoljstvo posetom Srbiji i naglasio da je naša zemlja pokazala ozbiljnost i odgovornost u borbi protiv pandemije KOVID-19, čime je dala primer mnogim zemljama Evrope i sveta.
Babiš je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerkom Brnabić rekao da je od izuzetne važnosti što je češka delegacija uspela da dobije informacije i stekne neku predstavu o tome kako izgleda sistem vakcinacije u Srbiji.

„Najbitnija tema našeg sastanka bila je vakcinacija. Srbija je vakcinisala više od pola miliona ljudi, druga je u Evropi po tome i sedma u svetu. Dnevno se ovde 30 do 40 hiljada ljudi vakciniše i očekuje se da će se taj broj povećati jer dolazi revakcinacija," rekao je Babiš.

Predsednik češke Vlade posebno je istakao tradicionalno dobre odnose dve zemlje koje karakteriše istorijska povezanost i tradicionalno prijateljstvo, slovenska bliskost i afinitet između dva naroda, kao i solidarnost koju su ispoljili u sudbonosnim istorijskim trenucima.

On je rekao i da njegova zemlja podržava članstvo Srbije u EU, kao i njeno učlanjenje u Šengenski prostor.

Nakon sastanaka, Brnabić i Babiš obišli su punktove za vakcinaciju na Beogradskom sajmu, u hali tri.

Češkog premijera na aerodromu „Nikola Tesla" svečano je ispratio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, uz ambasadora te zemlje u Srbiji Tomaša Kuhtu i državne počasti.