gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 09. februar 2021. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Selaković: Neobična greška ambasade SAD
+ larger fontnormal font- Smaller font
 RAD1202Ambasada SAD u Srbiji napravila je danas neobičnu grešku stavljajući znak jednakosti između čestitki koje su povodom Dana državnosti Srbiji uputili predsednici Donald Tramp i Džozef Bajden.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kako ju je video predsednik Donald Tramp u svojoj prošlogodišnjoj čestitki, i pitanje takozvanog uzajamnog priznanja koje pominje predsednik Bajden ni formalno-pravno a ni materijalno ne znače isto, pa čak ni približno isto.

Podsetiću da je predsednik Donald Tramp i prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma bio veoma spreman da sasluša i uvaži gledišta Srbije, i da, bez ulaženja u pitanje takozvanog uzajamnog priznanja, našoj zemlji oda priznanje kao faktoru stabilnosti i motoru demokratskog i ekonomskog razvoja čitavog regiona.

Ne samo da predsednik Tramp nije insistirao na takozvanom uzajamnom priznanju Beograda i Prištine, već je bio sklon da se zajedno sa nama upusti u traganje za inovativnim rešenjima koja bi istinski stabilizovala region.

U čestitki koju smo dobili od predsednika Bajdena se ta vrsta raspoloženja ne prepoznaje, što ne znači da novi predsednik SAD, kao čovek koji izuzetno dobro poznaje prilike na Zapadnom Balkanu, neće biti naklonjen kompromisu Beograda i Prištine, odnosno da će sprovoditi politiku nametanja rešenja koja sasvim evidentno ne može na trajan način stabilizovati region.