gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 09. februar 2021. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija je posvećena zaštiti i unapređenju prava pripadnika nacionalnih manjina
+ larger fontnormal font- Smaller font
 2021-02-09_10-53-52Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video-linka sa visokim komesarom OEBS-a za nacionalne manjine Kajratom Abdrahmanovim.

Ministar je čestitao Abdrahmanovu na izboru na ovu važnu funkciju ističući značaj koji Srbija pridaje instituciji visokog komesara, sa kojom godinama ostvaruje kvalitetnu saradnju.

Selaković je poručio da je Srbija duboko posvećena zaštiti i unapređenju prava pripadnika nacionalnih manjina koji žive na njenoj teritoriji.

Podvukao je da Srbija primenjuje jedan od najprogresivnijih zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina, da se konstantno radi na unapređenju institucionalnog i pravnog okvira i na njegovoj implementaciji. Takođe, ministar je dodao da je Srbija uvek bila otvorena za savete i podršku različitih međunarodnih organizacija, ali i spremna da podeli svoja bogata iskustva u zaštiti manjinskih prava.

Šef srpske diplomatije posebno je ocenio kao iznenađujuću agresivnu kampanju pojedinih albanskih političara koja za cilj ima internacionalizaciju pitanja navodnog ugrožavanja albanske nacionalne manjine u Srbiji.

Selaković je naglasio da državni organi Srbije sprovode nepristrasno pozitivne zakonske propise prema svim građanima na svojoj teritoriji, nezavisno od njihove nacionalne, verske ili druge pripadnosti i da će tako uvek i biti.

Tokom današnjeg razgovora ministar je sagovornika informisao i o statusu i položaju srpskog naroda u zemljama regiona i zatražio je od visokog komesara Abdrahmanova da ovo pitanje drži visoko na svojoj agendi.