gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 08. februar 2021. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Selaković: Ne odustajemo od članstva u EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
IMG 60114Punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji je naše strateško opredeljenje i prioritet od kojeg nećemo odustati, rekao je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković posle sastanka sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Ivanom Korčokom.

Selaković je rekao da je Korčoku zahvalio i na principijelnoj podršci Slovačke po pitanju očuvanja našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odnosno po pitanju Kosova i Metohije, i zahvalio na podršci u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i ulozi koju u tom procesu ima slovački kolega Miroslav Lajčak.

„Zahvalni smo i cenimo podršku koju nam pružate", rekao je Selaković na konferenciji za novinare posle susreta sa slovačkim kolegom. On je naglasio da Slovačka nikada nije blokirala Srbiju na evropskom putu i da smo uvek imali podršku Slovačke. Izrazio je zadovoljstvo što Slovačka temu proširenja EU drži na visoko pozicioniranom mestu, zalaže se za proširenje i tokom portugalskog predsedavanja Uniji i podržava otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu. 

Selaković je zahvalio Vladi Slovačke i slovačkom narodu na nesebičnoj pomoći Srbiji od početka pandemije korona virusa, kao i na pomoći koju je danas uručio slovački ministar u PCR testovima i zaštitnoj opremi za Klinički centar Srbije.

Za Srbiju je, kaže, važno da Slovačka sa Višegradskom grupom pokazuje interesovanje za regionalnu saradnju i da Srbija podržava zajedničke ministarske konferenije Zapadnog Balkana i Višegradske četvorke. Selaković je naglasio da Srbija i Slovačka uz izuzetno visoke političke odnose imaju i zapaženu trgovinsku razmenu i pozvao slovačke investitore da ulažu u Srbiji.

Naveo je da ekonomska saradnja Srbije i Slovačke u 2020. godinu, uprkos pandemiji, nije zabeležila veliki pad i da je prošle godine trgovinska razmena iznosila 545 miliona evra, od čega su srpska preduzeća zabeležila 301,7 miliona evra izvoza u Slovačku. Posebna vrednost u odnosima dve države, navodi Selaković, jesu više od 52.000 pripadnika slovačkog naroda u Srbiji i više od 7.000 pripadnika srpskog naroda koji žive u Slovačkoj i ocenjuje da to pruža drugačiju dimenizju našim odnsima i čini naše prijateljstvo i bratsvo čvršćim. Najavio je da će Srbija 2022. godine kanidatovati u Unesko zaštitu slovačkog naivnog slikarstva iz Kovačice kao nematerijalne kulturne baštine.

„Time će Srbija postati među prvima u ovom delu Evrope koja će zatražiti zaštitu kulturne baštine koja originalno pripada nacionalnoj manjini koja živi na njenoj teritoriji", kaže Selaković.
Naveo je da ćemo sledeće godine proslaviti 220 godina od doseljavanja prijatelja Slovaka na teritoriju današnje Srbije, te da je u saradnji sa čelnicima Grada Beograda upućen predlog da se jedna ulica u Beogradu nazove po Bratislavi. Izrazio je spremnost i da se obezbedi mesto za podizanje spomenika Ljudevitu Šturu u Beogradu, i predložio podizanje spomenika Nikoli Tesli u Slovačkoj.

Ministar Korčok rekao je da Slovačka podržava put Srbije ka EU i da Srbija na tom putu čini napredak.

„To je vaš slobodan izbor da postanete članica EU i u tom smislu vas podržavamo. Nisam došao u Beograd da vas učim nečemu, vi znate koji je vaš domaći zadatak i koje korake treba da preduzmete", rekao je Korčok.

Izrazio je očekivanje da će za vreme portugalskog predsedavanja EU biti otvorena neka poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Uniji i npardak u evropskoj agendi, među kojima je jedna od oblasti vladavina prava. Kaže da Slovačka očekuje napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da podržava nastavak dijaloga. Korčok je rekao da je svoju turneju po Zapadnom Balkanu počeo danas u Beogradu i naveo da je sa predstavnicima Srbije imao detaljne i sveobuhvatne razgovore.

„Naše dve zemlje imaju duboke i prijateljske odnose. Nemamo otvorenih pitanja, nemamo problema, već prilike i šanse za našu bilateralnu saradnju kojoj smo posvećeni i zajedničkoj budućnosti u Evropi", rekao je Korčok. Naveo je da Slovačka veliki značaj pridaje ekonomskoj saradniji, o čemu je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kaže da postoje mnoge oblasti za saradnju, uključujući inovacije, energetiku, upravljanje vodama i zaštitu životne sredine. Inicjativa za zaštitu slovačkog naivnog slikarstva u Kovačici vidi kao veoma značajnu i podržava saradnju u oblasti kulture.

„Ovo je nama veoma važno, naročito za Slovake u Vojvodini i to je most koji želimo da negujemo", rekao je slovački ministar. Dvojica ministara su posle sastanka otišli u obilazak Hrama Svetog Save na Vračaru gde je ministar Selaković govorio o Svetom Savi i njegovom ocu Stefanu Nemanji, kao i o manastirima na Kosovu i Metohiji.


Izvor: Tanjug