gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 27. januar 2021. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija odaje počast žrtvama Holokausta
+ larger fontnormal font- Smaller font
viber image_2021-01-27_10-13-01Republika Srbija, danas 27. januara, odaje počast žrtvama Holokausta i poziva na poštovanje sećanja na stradale tokom Drugog svetskog rata.

Kao jedna od članica Međunarodnog udruženja za sećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA), Republika Srbija aktivno učestvuje u radu ove organizacije doprinoseći time izgradnji međunarodne kulture sećanja na žrtve najstrašnijeg zločina u dvadesetom veku.

Potreba za kontinuiranim podsećanjem na strahote Holokausta utvrđuje moralnu obvezu svakog pojedinca i društva da se na individualnom i kolektivnom nivou održava sećanje i promišlja o posledicama i nasleđu Holokausta u savremenom dobu.

Republika Srbija je jedna u nizu demokratskih država koja ohrabrivanjem razvoja, pre svega, obrazovnih programa o istoriji Holokausta, nastoji da ukaže na neizostavnu potrebu aktuelnog i budućeg sagledavanja masovnog stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu kao jednog od najvećih zločina u istoriji čovečanstva.