gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 21. decembar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Selaković: Mnoga iskušenja učvrstila i ojačala prijateljstvo Srbije i Paragvaja
+ larger fontnormal font- Smaller font
MS no_titleMinistar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković uputio je video poruku paragvajskom šefu diplomatije Federiku Albertu Gonzalesu Franku, povodom 70. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država.

Selaković je istakao da Paragvaj i Srbija dele zajedničke vrednosti, da žele da produbljuju saradnju, ne samo na diplomatskom i političkom planu, već i kada je u pitanju trgovina, te uspostavljanje bližih i čvršćih kulturnih, naučnih, sportskih i svih drugih oblika saradnje koji između dve prijateljske države mogu da postoje.
 
Šef srpske diplomatije podsetio je da su odnosi dve države uspostavljeni 1950. godine i naglasio da je Paragvaj, kao prijateljska zemlja, u prošlosti uspeo da u teškim i velikim krizama ne popusti u prijateljstvu prema Srbiji i da ostane naš dobar prijatelj i partner, konstatujući da mnoga iskušenja nisu narušila prijateljstvo dve države, već su ga dodatno učvrstila i ojačala.

„Iskreno smo i od srca zahvalni na velikoj podršci i razumevanju koje ste nam pružali u tim trenucima i koju nam pružate i danas, kada se Srbija trudi da mirnim i diplomatskim sredstvima očuva i ojača svoju politiku insistiranja na poštovanju i očuvanju teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta naše države", rekao je Selaković.
 
Prema njegovim rečima, podstaknuti obeležavanjem za Srbiju značajnog jubileja i tragajući za korenima prijateljstva i dobre saradnje, naišlo se na podatak da je 1903. godine, tadašnji predsednik Republike Paragvaj Huan Antonio Eskura, odgovarajući na poruku o stupanju srpskog kralja Petra I Karađorđevića na presto, odgovorio da će se u budućnosti razvijati još bolji i srdačniji odnosi između dve zemlje i da ta saradnja svakako treba da poseduje jednu dobru i svetlu budućnost.
 
Takođe, ministar je ukazao i da su u Paragvaju, sa istim motivima - tragajući za korenima dobre i prijateljske saradnje, došli do podatka da je 1883. godine postojala korespodencija i komunikacija između tadašnjeg šefa srpske države - kralja Milana Obrenovića i paragvajskog predsednika Bernarda Kabaljera.
 
„Sve je to naša dobra, lepa prošlost kojom se ponosimo. Ono na šta danas možemo da utičemo, jeste ovaj sadašnji trenutak i jesu naši budući odnosi. A u toj budućnosti, apsolutno sam uveren drage kolege i dragi prijatelji, da, uprkos velikoj geografskoj udaljenosti, možemo da učinimo mnogo više na zbližavanju naše dve države", zaključio je Selaković.
 
Ministar inostranih poslova Paragvaja Federiko Gonzales je u video poruci šefu srpske diplomatije istakao je da je otvorena nova etapa na putu produbljivanja prijateljskih veza naših naroda, zasnovanih na opštim principima, kao što je poštovanje međunarodnog prava, a posebno striktno poštovanje principa teritorijalnog integriteta, pozicije koju je Paragvaj čvrsto zastupao kroz svoju istoriju.

Ministar Gonzales naglasio je potrebu da nastavimo zajednički rad na jačanju naših bilateralnih odnosa i intenziviramo aktivnosti koje će doprineti prosperitetu i dobrobiti naših naroda.
Inače, povodom obeležavanja 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Paragvaj i Republike Srbije, 17. decembra je priređena i virtuelna izložba „Nikola Tesla, energija za budućnost" nastala u saradnji Muzeja Nikole Tesle sa Muzejem ITAIPU Guarani.