gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 21. decembar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Selaković: Uloga UN je od posebnog značaja za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
 2020-12-21_11-27-15Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob.

Šef srpske diplomatije ukazao je da je rezidentni koordinator UN veoma značajan u objedinjavanju delovanja 19 agencija UN koje rezidencijalno i nerezidencijalno aktivno deluju u Srbiji u pravcu unapređenja ekonomskog i socijalnog razvoja.

Ministar je rekao da Srbija smatra UN jednom od najvažnijih multilateralnih organizacija koja je od posebnog značaja za zaštitu našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i koja predstavlja jedinstvenu platformu za razmatranje i iznalaženje održivih rešenja u različitim oblastima.

Srbija se dosledno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i pravno obavezujuće rezolucije SBUN 1244 kojom se garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, istakao je ministar, dodavši da je prisustvo i delovanje UNMIK-a na KiM od ključnog je značaja za Srbiju, budući da je okvir UN garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u Pokrajini.

Ministar je naglasio da je Srbija snažno posvećena svom ekonomskom i socijalnom razvoju i izrazio zahvalnost UN na pomoći u unapređenju brojnih oblasti, što u značajnoj meri doprinosi sveobuhvatnim reformama našeg društva, kao i spremnosti za aktivno ubrzavanje evropskih integracija.

Selaković je poručio da Srbija pridaje izuzetan značaj sprovođenju Agende o održivom razvoju do 2030. godine i dostizanju Ciljeva održivog razvoja.

Takođe, ministar je izrazio zahvalnost Timu UN u Srbiji zbog pružanja pomoći i podrške tokom pandemije Kovid-19.

Ministar Selaković je izrazio i očekivanje da će generalni sekretar UN biti u prilici da u narednom periodu poseti Srbiju, konstatujući da bi to bilo korisno za čitav region.