gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 26. januar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: “Holokaust i genocid nemaju granice i ne poznaju nikakve prepreke“
+ larger fontnormal font- Smaller font
UN- izlozba_izjavaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je u sedištu UN-a u Njujorku otvorio izložbu "Jasenovac-pravo na nezaborav", pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su žrtve.

„Jasenovac je jedan od, nažalost, najvećih koncentracionih logora i logora smrti iz perioda Drugog svetskog rata", podsetio je Dačić.

„Kao što srpski narod ima dovoljno smelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, i svi drugi narodi imaju moralnu obavezu da ne rehabilituju zločince", naglasio je ministar Dačić.

"Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima u Jad Vašemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj i samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je to 50 000, 100 000 ili 700 000, da je jedan čovek ubijen zato što je Jevrejin ili Srbin - to je bruka za čovečanstvo i zaslužuje osudu", poručio je Dačić.

Ministar Dačić je kazao da Holokaust i genocid nemaju granice i ne poznaju nikakve prepreke.

Poručio je da Srbija nikoga ne optužuje, osim zločince i one koji brane te zločince jer to je osnova da se ovako nešto ponovi u budućnosti.

"Mi ovde nismo došli da se svađamo, ali naš narod je pretrpeo najveće žrtve tokom Drugog svetskog rata. Mi imamo obavezu da se toga sećamo. Zbog toga smo mi ovde, a zbog toga su formirane UN, da se fašizam više ne ponovi i mi čvrsto stojimo u tom uverenju", zaključio je ministar Dačić.