gototopgototop
četvrtak, 28. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zahvalnost Nepalu na čvrstoj i odlučnoj podršci teritorijalnom integritetu Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Nepala_Beograd_2019Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Savezne Demokratske Republike Nepal Pradipom Kumarom Gjavalijem koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, ministar Dačić zahvalio je kolegi iz Nepala na čvrstoj i odlučnoj podršci te zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Istakao je da je Srbija spremna da uzvrati podršku na isti način Nepalu u međunarodnoj areni, i da će uvek biti na strani te države.

"Prijateljstvo mora da se dokazuje na konkretnim pitanjima. Nepal je dva puta glasao protiv prijema tzv. Kosova u Interpol", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naglasio je da Srbija i Nepal nemaju otvorenih pitanja, kao i da dve države slave 60 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa. Podsetio je i na svoju veoma uspešnu posetu Nepalu, maja 2018. godine, i izrazio zadovoljstvo povodom posete šefa diplomatije Nepala Srbiji. Takođe, ministar je najavio i da će uskoro u Katmanduu biti otvoren i Počasni konzulat Srbije, ali i  da postoji spremnost da Nepal ovde otvori svoje diplomatsko predstavništvo.

Ministar spoljnih poslova Nepala istakao je da su odnosi dve zemlje oduvek veoma prijateljski, još iz perioda SFRJ, da ih karakteriše međusobna saradnja, pre svega kroz Pokret nesvrstanih.

"Maršal Tito je veoma poznat u Nepalu. Njegova snaga je bila inspiracija svim zemljama u razvoju. Njegova poseta Nepalu 1974. je bila istorijska i nadam se da će se divna prošlost naših odnosa odraziti na sadašnjost", rekao je šef nepalske diplomatije.

On je podvukao da će njegova zemlja nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, napominjući da kao član UN-a poštuju principe te organizacije.

Ministri su se saglasili  da su razgovori dve delegacije bili veoma dobri i da postoji mnogo prostora za razvijanje saradnje.

"Nepal je naš veliki prijatelj, i uvek možete računati na Srbiju", rekao je ministar Dačić.

Ministar Gjavali je naveo da je 2020. proglašena za godinu turizma u Nepalu i pozvao srpske turiste da posete njegovu zemlju. Takođe, on je ohrabrio investitore iz Srbije da dođu u Nepal.

Ključne reči: Nepal Ivica Dačić