gototopgototop
sreda, 23. oktobar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Podrška i partnerstvo Republike Srbije u ispunjavanju ciljeva i principa Pokreta nesvrstanih zemalja
+ larger fontnormal font- Smaller font
4baku13Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja koji se održava u Bakuu:

„Poštovani predsedavajući,
Uvažene ekselencije,
Dragi prijatelji,

Velika mi je čast i zadovoljstvo da, nastavljajući višegodišnju tradiciju kontinuiranog učešća na skupovima Pokreta nesvrstanih zemalja, prisustvujem i današnjem sastanku u Bakuu. Želeo bih da izrazim zahvalnost prijateljskom Azerbejdzanu na toplom gostoprimstvu i izvanrednoj organizaciji sastanka.

Srbija pridaje veliki značaj i visoko ceni saradnju koju ostvaruje sa Pokretom nesvrstanih. Ponosni smo na naše istorijske prijateljske veze sa državama Pokreta i želimo da nastavimo produbljivanje i intenziviranje političke, ekonomske i kulturno-prosvetne saradnje, kao i zajedničke napore na podršci multilateralizmu i globalnom poretku zasnovanom na poštovanju međunarodnog prava. Želeo bih da podsetim da je bivša Jugoslavija bila jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, kao i da je Prvi samit nesvrstanih bio održan u Beogradu 1961. godine.

Izražavamo punu podršku poštovanju principa suvereniteta i političke nezavisnosti kao temeljima na kojima treba da počivaju međunarodni mir i bezbednost, kao i negovanje prijateljskih odnosa i saradnje između država. Verujemo da je svet zasnovan na vladavini prava i poštovanju ljudskih prava i dostojanstva svakog čoveka, žene i deteta, bez obzira na njihovo poreklo, veru, etničku ili bilo koju drugu pripadnost, jedina zdrava osnova za mir i održiv razvoj.

Srbija je, nažalost, na sopstvenom primeru iskusila posledice nepoštovanja međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Suočila se sa stranom vojnom agresijom na svojoj teritoriji, progonom stanovništva i uništavanjem vekovima stare kulturne i verske baštine, pokušajem secesionizma, kao i sve izraženijim teritorijalnim pretenzijama od strane jedne susedne države usmerenih ka srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

U skladu sa pravno obavezujućom rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999), usvojenom na osnovu Glave VII Povelje UN-a, Kosovo i Metohija je autonomna pokrajina u sastavu Republike Srbije, pod upravom Misije privremene uprave UN-a na Kosovu – UNMIK. Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, u isto vreme brani i međunarodno pravo, Povelju Ujedinjenih nacija, vrhovni autoritet Saveta bezbednosti na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti. Naša zemlja je uverena u pravednost angažovanja u zaštiti svog nacionalnog i istorijskog identiteta.

Postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije je nacionalni prioritet Republike Srbije. Smatramo da se do trajnog i održivog rešenja može doći jedino dijalogom, kompromisom, kao i poštovanjem i implementacijom dogovorenog. Srbija se snažno protivi svakom pokušaju nametanja unilateralnih, protivpravnih postupaka i zbog toga što oni ne doprinose atmosferi podsticajnoj za dalji tok dijaloga koji je u prekidu. Mi smo uvereni da je upravo za obnovu dijaloga i u interesu stabilnosti čitavog regiona, neophodno izbegavanje štetnih inicijativa, poput zahteva za prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije.

Dozvolite da vas podsetim da su PIS u Prištini, svega dva meseca nakon što je njihov zahtev za prijem u Interpol, u novembru prošle godine u Dubaiju, odbijen velikom većinom glasova država članica Interpola, koje su se jasno usprotivile politizaciji i zloupotrebi međunarodnih organizacija, ponovo podnele zahtev u januaru o. g. I sada, nakon devet meseci, pred sam početak nedavno završenog ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine Interpola u Čileu, odlučili su da povuku svoju kandidaturu, uvidevši da bi i ovaj put njihov zahtev bio odbačen i to od strane još većeg broja država.

Uprkos jednostranim potezima Prištine, Srbija ostaje posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje statusa KiM koje će obezbediti trajni mir i stabilnost, a u više prilika smo pokazali spremnost da se do takvog rešenja dođe.

Ovom prilikom želim da ponovim izraze zahvalnosti svim državama koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova i nesebično podržavaju naše napore za očuvanje teritorijalne celovitosti Republike Srbije. Želim da naglasim da je, samo u prethodne dve godine, poštujući argumentaciju Srbije, ukupno 15 država povuklo odluku o priznanju JPNK, što je postupak koji neizmerno cenimo. Pozivam i sve one države koje su priznale JPNK, da još jednom dobro razmotre svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana ne samo za Srbiju i Balkan, već i druge zemlje i regione širom sveta, da povuku svoje priznanje i daju šansu dijalogu i postizanju rešenja u okvirima međunarodnog prava i u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, a u cilju obezbeđivanja trajnog i održivog mira, stabilnosti i napretka za sve.

Dragi prijatelji,

Savremeni svet se nalazi pred suviše velikim, transnacionalnim, izazovima, da bi bilo koja zemlja, uključujući i one najveće, mogla da ih rešava samostalno. Isto se odnosi i na velike ekonomske i društvene mogućnosti koje nam pružaju moderna tehnološka i naučna dostignuća. Samo zajedničkim naporima, međusobnim uvažavanjem i saradnjom možemo se uspešno suočiti sa globalnim pretnjama i izazovima, poput terorizma i klimatskih promena, i, sa druge strane, iskoristiti sve potencijale tehnološkog i naučnog napretka i ubrzati razvoj.

Srbija snažno podržava multilateralizam i jačanje multilateralne efikasnosti smatramo suštinski važnim. Verujemo da se samo zajedničkim delovanjem, međusobnim usaglašavanjem i uvažavanjem, mogu naći odgovori u suočavanju sa narastajućim globalnim izazovima, koji zahtevaju posvećen angažman svih multilateralnih foruma. Povelja Ujedinjenih nacija i Bandunški principi i dalje su jednako aktuelni i važni danas kao i u trenutku njihovog nastajanja. Značaj poštovanja multilateralnih principa i međunarodnog prava potvrđen je i na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koja je ranije ovog meseca održana u Beogradu, uz učešće preko 150 delegacija nacionalnih parlamenata i oko 2000 učesnika iz čitavog sveta.

Pridajemo izuzetan značaj ciljevima održivog razvoja i sprovođenju Agende 2030, čemu pristupamo odgovorno i ozbiljno. Uvereni smo da Agenda predstavlja suštinsku komponentu globalnih napora u cilju pozitivne transformacije savremenog sveta. Iskorenjivanje siromaštva, povećanje zaposlenosti, posebno među mladima, ekonomski rast, veća inkluzivnost i unapređenje kvaliteta sistema obrazovanja i zdravstvene zaštite, kao i ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti i sprečavanja nasilja nad ženama, osnova su naše razvojne strategije.

Želim posebno da naglasim značaj i ulogu povezivanja mladih iz svih krajeva sveta, uključujući i one koji su međusobno geografski veoma udaljeni, kao važne komponente zbližavanja i međusobnog upoznavanja naroda i država. Vlada Republike Srbije pridaje veliku važnost programu stipendiranja mladih iz zemalja članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih u okviru projekta „Svet u Srbiji". Zahvaljujući ovom programu, do ove godine se ukupno 427 studenata iz zemalja članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih zemalja školovalo na najboljim univerzitetima u R. Srbiji, a mi se iskreno nadamo da će ovaj broj u godinama koje dolaze nastaviti da raste.

Na kraju svog izlaganja, iskreno želim da vam poručim da možete da računate na prijateljstvo, dobronamernost, moju ličnu podršku i partnerstvo Republike Srbije u ispunjavanju ciljeva i principa Pokreta nesvrstanih zemalja i izgradnji boljeg sveta za generacije koje dolaze.

Hvala na pažnji!"