gototopgototop
sreda, 26. decembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saradnja Ministarstva spoljnih poslova sa organizacijama civilnog društva na planu javne diplomatije u oblasti bezbednosne politike
+ larger fontnormal font- Smaller font
Filipovic debataPredstavnici Sektora za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova učestvovali su tokom 2018. na nizu panela, okruglih stolova i tribina posvećenih prioritetima bezbednosne politike Republike Srbije, aktuelnom stanju i perspektivama razvoja partnerskih odnosa Srbije i NATO-a, koji se zasnivaju na poziciji politike vojne neutralnosti Srbije, učešću Srbije u Zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU i pitanjima suočavanja sa aktuelnim bezbednosnim izazovima. Ove skupove po svojim programima posebno su organizovali Beogradski fond za političku izuzetnost i Institut za evropske poslove iz Beograda, s tim da je jedan od poslednjih skupova, koji je održan na Pravnom fakultetu u Nišu, zajednički organizovan od strane obe ove organizacije civilnog društva.

U prvoj polovini godine održane su panel debate u Novom Sadu, Novom Pazaru i Šapcu, a tokom novembra i decembra 2018. godine skupovi istog ili sličnog tipa u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Zaječaru i Sremskoj Mirovici, na kojima je uvek jedan od učesnika bio predstavnik Ministarstva spoljnih poslova.
Na ovim skupovima kao panelisti i uvodničari učestvovali su ambasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, ministar savetnik Zoran Jovanović, načelnik odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir, kao i ministar savetnik Branislav Pekić i prvi savetnik Saša Kostić.

Pored predstavnika Ministarstva spoljnih poslova na svim navedenim aktivnostima redovno su učestvovali Dragan Šormaz, narodni poslanik i šef Delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, brigadni general Ćezare Marineli, šef NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu, kao i predstavnici ambasada članica i partnera NATO-a i predstavnici civilnog društva i akademske zajednice.
Cilj ovih skupova je bio da se predstavnicima akademske zajednice, posebno studentima, predstavnicima civilnog društva, medija i široj javnosti na što bolji način predstave bitni momenti spoljne, bezbednosne i odbrambene politike Republike Srbije, njene pozicije u bližem i daljem okruženju, partnerski odnosi Srbije sa NATO-om, otvori mogućnost što bližeg kontakta javnosti sa predstavnicima državnih institucija i diplomatskog kora u cilju obrazlaganja pojedinih pitanja državne politike Srbije, kao i pozicija drugih država i međunarodnih organizacija u sferi bezbednosne politike, bilateralnih odnosa u ovoj oblasti, kao i funkcionisanja sistema kolektivne bezbednosti u svetu.

Ove aktivnosti u oblasti javne diplomatije Ministarstvo spoljnih poslova redovno sprovodi u saradnji sa organizacijama civilnog društva i drugim organizacijama, odazivajući se njihovim pozivima da učestvuje na skupovima koje one organizuju, s tim što je tokom 2018. održan najveći broj takvih skupova, i to ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima Srbije.