gototopgototop
petak, 14. decembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Okončano predsedavanje Srbije neformalnom inicijativom SEEGROUP
+ larger fontnormal font- Smaller font
Brisel SEEGROUPZavršnim ambasadorskim sastankom u sedištu NATO-a, koji je održan 14. decembra 2018. godine okončano je ovogodišnje predsedavanje Misije Srbije pri NATO-u neformalnoj Grupi za nadzor bezbednosne saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEEGROUP).

Sastankom je predsedavao šef Misije Srbije pri NATO-u ambasador Miomir Udovički, a glavni govornik na ovom skupu bio je v.d. pomoćnik ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović. Učestvovali su ambasadori – šefovi stalnih misija članica NATO-a, kao i šefovi misija NATO partnera.

Imajući u vidu aktuelna dešavanja na Kosovu i Metohiji, tj. donošenje jednostrane odluke institucija u Prištini o transformaciji tzv. „Kosovskih bezbednosnih snaga" u tzv. „Vojsku Kosova" istog dana kada se održavao završni sastanak SEEGROUP, ambasador Udovički u svom uvodnom izlaganju i ambasador Branimir Filipović, kao glavni govornik na sastanku, dominantno su u svojim izlaganjima posvetili pažnju ovoj temi, ukazujući da ova odluka Prištine predstavlja drastično kršenje Rezolucije SB UN 1244, da dovodi u opasnost mir i stabilnost u Pokrajini, da je KFOR prema ovoj rezoluciji jedina legalna vojna formacija u Pokrajini, kao i da druge jednostrane odluke Prištine - poput uvođenja diskriminatorskih taksi na robu iz Srbije i BiH predstavljaju neviđen pokušaj opstrukcije dijaloga i regionalne saradnje, kršenje CEFTA sporazuma i nastavak politike „svršenog čina" koji vodi Priština, uprkos upozorenjima kako EU, tako i NATO-a da se ovakvi potezi ne preduzimaju.

Ambasadorima – šefovima stalnih misija zemalja članica NATO-a i šefovima misija zemalja partnera sa naše strane predočena je pozicija Srbije, koja posvećuje punu pažnju dijalogu Beograda i Prišptine, poštuje dogovoreno i na sve ove provokacije Prištine reaguje odmereno i odgovorno želeći da speči dalju eskalaciju i negativne posledice donetih jednostranih odluka. Ambasadori Filipović i Udovički zatražili su da se u NATO-u ozbiljno razmotre sve posledice ovih odluka, uz izraženo očekivanje da će NATO, imajući u vidu svoje stavove o ovim pitanjima, uticati na Prištinu da odustane od ovih jednostranih poteza, kao i da će Misija KFOR, saglasno mandatu iz Rezolucije SB UN 1244, koji je njemu poveren, obezbediti potpunu zaštitu srpskog stanovništva, njihove imovine i kulturnog i religijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji, što je osnova opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.