gototopgototop
utorak, 11. decembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak visokog nivoa francusko-nemačke inicijative protiv nelegalne trgovine lakim i streljačkim naoružanjem na Zapadnom Balkanu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Pariz -_Konferencija_FilipovicAmbasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku, učestvovao je na sastanku visokog političkog nivoa francusko-nemačke inicijative za sprečavanje nelegalnog transfera lakog i streljačkog naoružanja, koji je održan u Parizu.
Ambasador Filipović bio je u sastavu delegacije Republike Srbije koju je predvodila državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.

Na sastanku ovog visokog formata, kojim su predsedavali ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv le Drian i ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas, učestvovali su ministri spoljnih i unutrašnjih poslova u regionu, odnosno visoki predstavnici ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova, predstavnici međunarodnih organizacija i država koje podržavaju ovu inicijativu i Mapu puta za održivo rešenje za ilegalno posedovanje, zloupotrebu i trgovinu lakim i streljačkim naoružanjem i municijom, koja je usvojena na Samitu Briselskog procesa u Londonu, jula 2018. godine.

Šef delegacije - državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Popović Ivković saglasno zajedničkom dogovoru, istupala je na sastanku izloživši mere i aktivnosti koje Srbija preduzima u borbi protiv nelegalnog transfera ovog vida naoružanja, ukazavši da se planira da do 2024. godine Srbija ispuni ciljeve predviđene Mapom puta, kako bi unapredila sopstvene kapacitetete, bezbednost naših građana, a time posredno i doprinela jačanju bezbednosti regiona i Evrope u celini.

Na radnom ručku koji je tokom sastanka priredio ministar spoljnih poslova Francuske, državni sekretar Popović Ivković i ambasador Filipović aktivno su učestvovali u raspravi koja se pored pitanja transfera lakog i streljačkog naoružanja, odnosila i na šira bezbednosna pitanja i izazove u regionu (terorizam, organizovani kriminal, radikalizacija).

Ambasador Filipović, govoreći o posvećenosti Srbije miru i bezbednosti u regionu, ukazao je da su bezbednosni izazovi nedeljivi, da u regionu i širem okruženju niko ne može sa njima da se samostalno izbori, te da je saradnja imperativ u interesu svih. Naglasio je da se saradnja zasniva na izgradnji poverenja i posvećenosti zajedničkim ciljevima koji su u interesu stabilnosti, te da se to može ostvariti poštovanjem međusobnih dogovora i sporazuma i ispunjavanjem preuzetih obaveza. Poverenje se ne može graditi odbijanjem da se ispune preuzete obaveze i jednostranim aktima kojima se krše sporazumi na snazi - što upravo čini Priština uvođenjem diskriminatorskih taksi i kršenjem CEFTA sporazuma i SSP-a i činjenjem štete drugim involviranim stranama.

Reagujući poput državnog sekretara Popović Ivković, na pojedine konstatacije predstavnika PIS u Prištini, ambasador Filipović je ukazao da Beograd ne pravi prepreke Prištini u regionalnoj saradnji, kako u bezbednosnoj tako i drugim oblastima, jer su prištinske institucije prisutne, kao učesnik u regionalnim organizacijama i inicijativama, s tim da moraju da budu asimetrično predstavljene, pošto Srbija ne priznaje JPNK, što je njena legitimna pozicija za koju se boru na međunarodnoj sceni.

Naredni sastanak ovog visokog foruma planira se u Berlinu, naredne godine.


Pariz -_Konferencija_Filipovic_3

Pariz -_Konferencija_Filipovic_2