gototopgototop
utorak, 27. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Egipta
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sukri BeogradPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Arapske Republike Egipat Samehom Šukrijem.

Najpre, na aerodromu „Nikola Tesla", ministar Dačić dočekao je svog egipatskog kolegu koji će biti u dvodnevnoj zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Ministar Dačić je na današnjem sastanku sa egipatskim ministrom razgovarao o načinima da se odnosi dve zemlje poboljšaju i unaprede. Istaknuto je da dve zemlje veže tradicionalno prijateljstvo, obzirom da su Egipat i bivša Jugoslavija bili osnivači Pokreta nesvrstanih zemalja.

Dvojica ministara saglasili su se da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa, kao i da žele jedna drugoj da pomognu.

Ministar Dačić je rekao da je poseta veoma značajna za Srbiju i za razvoj bilateralnih odnosa, te da bi trebalo da bude prethodnica posete egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija Srbiji.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je dogovoreno da se u prvoj polovini sledeće godine održi sastanak Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje, kako bi se unapredila privredna saradnja, jer je nivo robne razmene u prošloj godini bio svega 70 miliona dolara.

Ministar Šukri je posebno istako da je cilj i Egipta da se poboljšaju bilateralni odnosi sa Srbijom - od ekonomije do obrazovanja.
„Nadam se da će to inicirati Mešoviti komitet", rekao je Šukri, koji je, uz ministra Dačića, kopredsednik tog tela.

„Poseta Šukrija Srbiji nema veze sa eventualnom odlukom Egipta koja definiše odnos te zemlje prema Kosovu", rekao je ministar Dačić, dodajući da bi taj odnos mogao da se u ovom trenutku definiše kao „zamrznuto priznanje Kosova".

On je podsetio da je upravo Sisi pre nekoliko godina rekao da Egipat nije uspostavio diplomatske odnose sa Kosovom i da ne glasa za Kosovo. Takođe je podsetio da je u poslednjim danima Morsijeve vladavine tadašnji portarol saopštio da je Egipat priznao Kosovo, ali da je vrlo brzo nakon toga došlo do promene režima.

"Ovde je veliko pitanje šta oni treba da povuku, jer mi bar nismo videli pisanu odluku o tome", rekao je Dačić.

Nakon sastanka dvojice ministara spoljnih poslova potpisana su dva memoranduma. Šefovi diplomatija Srbije i Egipta potpisali su Memorandum o razumevanju između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Instituta za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova Arapske Republike Egipat, dok su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ministar Šukri potpisao Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva omadine i sporta Arapske Republike Egipat.