gototopgototop
ponedeljak, 22. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić i šef UNMIK-a o aktuelnoj osetljivoj bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
Tanin okt. 2018Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefa UNMIK-a Zahira Tanina, u sklopu njegove redovne posete Beogradu pred predstojeću sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a.

Razgovarano je o aktuelnoj osetljivoj bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza koje je prištinska strana preduzela u poslednje vreme, a koje su protivne duhu dijaloga i dodatno povećavaju napetosti.

Ukazano je na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja UNMIK-a kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji, u skladu sa rezolucijom SB UN 1244.

Ministar Dačić je naglasio da je za Republiku Srbiju očuvanje aktuelne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti UN-a o radu UNMIK-a od suštinske važnosti, posebno u trenutku intenzivnih napora za pronalaženje kompromisnog i održivog rešenja u okviru dijaloga sa Prištinom.

Teme razgovora bile su i perspektiva dijaloga Beograda i Prištine i dalji angažman UNMIK-a u ključnim oblastima mandata, poput stvaranja uslova za održiv povratak interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Šef srpske diplomatije je izrazio posebnu zahvalnost sagovorniku na do sada uloženim naporima u realizaciji mandata UNMIK-a, uz očekivanje da će Misija i u narednom periodu nastaviti da deluje u punom kapacitetu, u skladu sa rezolucijom SB UN 1244.