gototopgototop
sreda, 17. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Poseta članova SEEGROUP Republici Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
SEEGROUPGrupa diplomata, predstavnika zemalja učesnica SEEGROUP (Southeast Europe Security Cooperation Steering Group), kojoj u 2018. godini predsedava Misija Republike Srbije pri NATO-u, boravi u poseti Beogradu od 16. do 19. oktobra ove godine.

SEEGROUP je neformalni i fleksibilni forum za bezbednosne i političke konsultacije o temama od značaja za region Jugoistočne Evrope, koji okuplja predstavnike članica NATO saveza, partnerskih država iz regiona Zapadnog Balkana, kao i zapadnoevropskih partnera NATO-a.

Za delegaciju SEEGROUP je, 17. oktobra organizovan brifing u Ministarstvu spoljnih poslova, koji je vodio načelnik Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir Zoran Jovanović, uz učešće načelnika Odeljenja za zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku, bezbednosne izazove i kontrolu naoružanja Igora Kuželke, načelnika Odeljenja za sektorske politike EU Snežane Stojić i koordinatora u Odeljenju za susedne zemlje i zemlje JIE Gorana Gvozdenovića.

Gosti su upoznati sa detaljima partnerske saradnje Republike Srbije sa NATO-om kroz program Partnerstvo za mir, koja se odvija na osnovama politike vojne neutralnosti Srbije, aktivnostima u kontekstu zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, bezbednosnih izazova i kontrole naoružanja, procesom evrointegracije, kao i odnosima Srbije sa susednim zemljama i zemljama Jugoistočne Evrope.

V.d. pomoćnika ministra, ambasador Branimir Filipović priredio je, istog dana, večeru u čast delegacije SEEGROUP, što je bila dodatna prilika za razmenu mišljenja o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa.

Tokom boravka u Beogradu, predstavnici zemalja učesnika u SEEGROUP imali su sastanak i u Ministarstvu odbrane, a prisustvovaće i svečanom otvaranju osmog Beogradskog bezbednosnog foruma.