gototopgototop
sreda, 17. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Intenzivna bilateralna saradnja Srbije i Japana
+ larger fontnormal font- Smaller font
Jamada -_StevanovicDržavni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović primio je danas parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Kenđi Jamadu.

U srdačnom razgovoru ocenjeno je da su odnosi između dve zemlje intenzivni, sadržajni i višeslojni. Potvrđena je spremnost za dalje jačanje međusobnog dijaloga, razmenu poseta na svim nivoima i dalje povezivanje privreda dveju zemalja.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo postignutim rezultatima i nivoom saradnje uz ocenu da je 2018. veoma važna godina za odnose Republike Srbije i Japana. Započeli smo je na najbolji mogući način, u januaru, istorijskom posetom premijera Japana Šinzo Abea Republici Srbiji, koja je dala snažan podsticaj za dalje unapređenje saradnje.

Državni sekretar Stevanović ponovio je zahvalnost na visokom stepenu solidarnosti koju je narod Japana pokazao prema Srbiji kroz dosadašnje donacije i bespovratnu pomoć. Ocenio je da su podrška i solidarnost uzajamni i da predstavljaju trajnu vrednost u daljem razvoju prijateljskih odnosa Srbije i Japana.

Nakon sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova je održana ceremonija potpisivanja Sporazuma o odobrenju japanske donacije za razminiranje u Opštini Bujanovac sa Međunarodnim fondom za jačanje ljudske bezbednosti (ITF).

U prisustvu državnog sekretara Stevanovića i parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Jamade, sporazum su potpisali ambasador Japana u Republici Srbiji Djunići Marujama i direktor ITF-a ambasador Tomaž Lovrenčič.