gototopgototop
sreda, 03. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Brifing povodom međunarodne konferencije „Forum za energetsku bezbednost na prostoru Evroazije“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Brifing Filipovic_MSPU Ministarstvu spoljnih poslova održan je brifing za predstavnike ambasada evropskih i azijskih zemalja, kao i predstavnike delegacija međunarodnih organizacija u Republici Srbiji, a povodom međunarodne konferencije: „Forum za energetsku bezbednost na prostoru Evroazije", koja će se održati 26. i 27. oktobra 2018. godine. Organizatori ove međunarodne konferencije su Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo rudarstva i energetike, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Fondacija „Enerdzipakt"

Brifing je vodio v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović, uz učešće predstavnika ostalih suorganizatora skupa: prof. dr Vladimira Cvetkovića, dekana Fakulteta bezbednosti, Jasmine Hadziabdić, specijalnog savetnika ministra rudarstva i energetike za međunarodni saradnju i Aleksandra Dimitrijevića, predsednika Fondacije „Enerdzipakt".

Predstavljene su dosadašnje aktivnosti na pripremi ovog skupa koji ima cilj da okupi predstavnike vladinog sektora – iz resora spoljnih poslova i energetike, kompanija i drugih poslovnih krugova, akademske strukture i civilnog društva zemalja sa prostora Evrope i Azije.

Konferenciju bi otvorio prvog dana skupa ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić, dok bi drugog dana glavno obraćanje bilo od strane prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića. Na panelima, uz učešće eminentih panelista iz pozvanih zemalja i međunarodnih organizacija, bio bi razmatran niz tema koje se odnose na modelitete energetske i druge saradnje na području Evroazije i na aktuelna pitanja energetske bezbednosti na tom prostoru, što može doprineti boljem sagledavanju različitih aspekata energetske bezbednosti od spoljnopolitičkih do razvojnih, uz istovremeno traganje za najboljim modelima saradnje na međunarodnom planu na različitim nivoima.

Predstojeća konferencija ima za cilj da otpočne proces okupljanja ključnih međunarodnih aktera, što bi se nastavilo serijom sličnih konferencija u drugim zemaljama na prostoru Evrope u Azije, kako bi se u kontekstu više integrativnih procesa na području Evroazije ohrabrila saradnja i razumevanje, razmatrala pitanja od zajedničkog interesa, diskutovali raznovrsni aspekti energetske bezbednosti, unapredila bezbednost snabdevanja eneregentima i infrastrukture i otvorio novi kanal komunikacije vladinog i nevladinog sektora, a u interesu podrške stabilnosti i ekonomskog razvoja.