gototopgototop
ponedeljak, 14. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dan Afrike obeležen u Republici Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
DS Dan_Afrike_2018Obraćanje državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Nemanje Stevanovića na proslavi Dana Afrike

„Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Kada je 25. maja 1963. osnovana Organizacija afričkog jedinstva, bilo je jasno da će taj dan postati istorijski i stoga ne čudi što se, širom afričkog kontinenta, slavi kao Dan Afrike.

Tim povodom, uoči velikog praznika, i mi smo se danas sastali u Beogradu da obeležimo i proslavimo taj značajan datum.

Srbija, kao prijatelj Afrike, nije mogla da učini manje nego da 25. maj uvrsti u svoj kalendar važnih događaja te je zato njena vlada prošle godine donela odluku da toga dana i zvanično obeležava Dan prijateljstva s narodima Afrike.

Odnosi Srbije s afričkim državama traju decenijama i zasnovani su na čvrstim temeljima zajedništva, razumevanja, podrške, saradnje i solidarnosti.

Srbija, kao najznačajniji naslednik Jugoslavije i njene politike prema Africi, ponosna je na slavnu prošlost i zajedničke pobede. Srećan sam što mogu da kažem da je moja zemlja, kada su se afrički narodi borili protiv kolonijalizma, bila na pravoj strani istorije i što je, na sve načine – politički, diplomatski, moralno, ali i materijalno i vojno – podržavala pravednu borbu naroda Afrike za slobodu, a još sam srećniji što ta podrška u Africi nije zaboravljena.

I sâm sam, kao specijalni izaslanik predsednika Republike gospodina Aleksandra Vučića, posetio neke afričke države. Topao prijem, konstruktivni razgovori i uspešni i ostvareni dogovori dokazuju da srpsko-afrički odnosi nemaju samo divnu prošlost, već i da je pred njima obećavajuća budućnost.

Osim sa prijateljskim državama - a u Africi Srbija samo prijatelje i ima – izvanredna saradnja razvija se i s Afričkom unijom. O posebnosti naših odnosa svedoči i podatak da Narodna skupština Republike Srbije, jedina od evropskih parlamenata, ima zaključen Memorandum o razumevanju sa Panafričkim parlamentom, kao i da je od 27. juna 2015. na snazi Memorandum o razumevanju o ekonomskoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Komisije Afričke unije. Prvaci afričkih kontinentalnih organizacija - njena ekselencija gospođa Nkosazana Dlamini-Zuma, tadašnja predsedavajuća Komisiji Afričke unije, njegova ekselencija gospodin Erastus Mvenča, bivši zamenik predsedavajućeg Komisiji Afričke unije i njegova ekselencija gospodin Rodzer Nkodo Dang, predsednik Panafričkog parlamenta – posetili su Beograd, a rado ćemo u Srbiji videti i druge afričke lidere i zvaničnike, ali i poslovne ljude, sportiste, umetnike, naučnike, studente...

Republika Srbija podržava blisku saradnju članica Afričke unije i smatra da se afrički problemi moraju rešavati u Africi. Raduje nas kad se naši prijatelji mire i, koliko možemo, daćemo svoj doprinos tome.

Brine nas, sa druge strane, kada se naši prijatelji ne razumeju i sukobljavaju i podržavamo sve inicijative koje Ujedinjene nacije, Afrička unija i njene članice i regionalne ekonomske zajednice pokreću radi postizanja mira i obezbeđivanja održivog razvoja na kontinentu.

Nastavićemo da učestvujemo u mirovnim misijama u Africi, sa željom da ih u budućnosti bude što manje, kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u Srbiji, koji su, pokazalo se, važan vezivni faktor naših država i naroda.

Radujemo se nastavnu saradnje i jačanju prijateljstva.

Živela Srbija, živela Afrika!"