gototopgototop
utorak, 08. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: "Veoma uspešne posete Indiji, Nepalu i Šri Lanki"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Posete I_N_i_SLPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je od 2. do 8. maja u zvaničnim bilateralnim posetama Indiji, Nepalu i Šri Lanki, tokom kojih je razgovarao sa najvišim zvaničnicima te tri zemlje.

„Najvažnija poruka za Srbiju posle poseta Indiji, Nepalu i Šri Lanki jeste da imamo tri čvrsta glasa u prilog teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Ove posete imaju veliki značaj jer su se desile dugi niz godina nakon poslednjih susreta na visokom nivou. Kada je u pitanju Šri Lanka posle 21 godinu dešava se poseta na visokom na nivou, kada je reč o Indiji posle 10 godina, a kada je u pitanju Nepal posle 7 godina.

To su sve zemlje sa kojima smo osnovali Pokret nesvrstanih zemalja u vreme SFRJ i te zemlje su nam prijateljske i veoma naklonjene.

U Nepalu su mi rekli da odnose sa zemljama dele na bratske, prijateljske i diplomatske. Mi imamo bratske odnose sa svim tim zemljama.

Veliki publicitet dat je mojim posetama, očekujem njihove uzvratne posete. Svi sagovornici su istakli želju da dođe do razmene poseta na visokom nivou. U posetu Srbiji sam pozvao ministra spoljnih poslova i premijera Šri Lanke, kao i predsednika i ministra spoljnih poslova Nepala, dok će potpredsednik Indije u posetu Srbiji doći u septembru.

Svi razgovori su bili veoma pozitivni. Pružena je čvrsta podrška i sagovornici su istakli da neće menjati svoj stav po pitanju Kosova.

Ekonomski odnosi mogu da budu bolji, veoma je bitno da se organizuju biznis konferencije, kao i da se radi na povezivanju privrednih komora.

Takođe, potrebno je da razmotrimo ukidanje vize prema Nepalu i Šri Lanki.

Moguće je povećati broj stipendija za školovanje studenata u našoj zemlji ali je potrebno pronaći modalitete i za saradnju u oblasti turizma, farmaceutike, medicine ali i vojne industrije.

Politički gledano ovo su bile veoma uspešne posete. Srbija nije dovoljno koristila pozitivno nasleđe iz prošlosti i prepustili smo drugoj strani da radi sa našim prijateljima jer nismo bili u redovnoj komunikaciji i nismo ih informisali o onome što se dešava.

U planu je da razgovaramo sa svim prijateljskim zemljama kako bi zadržali svoje stavove, tačnije da ne menjaju odnos prema teritorijalnom integritetu Srbije, a nastavićemo i rad sa zemljama od kojih očekujemo da povuku priznanje Kosova", izjavio je šef srpske diplomatije završavajući svoju posetu Šri Lanki.