gototopgototop
ponedeljak, 23. april 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Los Anđelesu otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom
+ larger fontnormal font- Smaller font
LAU prisustvu državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanje Stevanovića, u Los Anđelesu je 21. aprila 2018. godine svečano otvoren Konzulat Republike Srbije, na čelu sa počasnim konzulom dr Rajanom F. Ozbornom. Konzulat Republike Srbije u Los Anđelesu obuhvata konzularno područje teritorije savezne države Kalifornije.

Na ceremoniji svečanog otvaranja, državni sekretar Nemanja Stevanović je, u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, pozdravio prisutne, ukazujući na značaj otvaranja Konzulata Republike Srbije na Zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na činjenicu da Republika Srbija u državi Kalifornija nije imala konzularno predstavništvo. Najveći broj Srba u Kaliforniji živi u Los Anđelesu i njegovim predgrađima, oko 50 hiljada, a srpska kolonija na ovim prostorima je dobro organizovana i po ugledu svojih članova verovatno najuticajnija u Sjedinjenim Američkim Državama. Na najpoznatijim kalifornijskim akademijama u Los Anđelesu radi tridesetak srpskih profesora i naučnika, dok je znatan broj naših građana zaposlen u filmskoj, TV i muzičkoj produkciji, na fakultetima i univerzitetima, ali i u industriji. Na ovom prostoru se nalazi desetak srpskih crkava.

Dr Rajan F. Ozborn je poznati američki hirurg-onkolog, specijalista za operacije tumora na glavi i vratu. U Los Anđelesu ima privatnu kliniku „Ozborn – Institut za glavu i vrat", na kojoj obavlja najsloženije operacije tumora. Dr Ozborn je, maja 2017. godine, u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, sa svojom osmočlanom ekipom sa onkološke klinike u Los Anđelesu, besplatno operisao četvoro naših pacijenata sa tumorima u nepristupačnim regijama lica i vrata. Planira da, nakon što se upoznao sa našim zdravstvenim sistemom i hirurzima, uključi eksperte iz Kliničkog centra Srbije u svoju narednu humanitarnu misiju koju će sprovesti u Indiji.

Otvaranje Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom, sa sedištem u Los Anđelesu daće značajan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje sa državom Kalifornijom i jačanju veza sa brojnom i uglednom srpskom dijasporom.

Svečanom otvaranju Konzulata u Los Anđelesu prisustvovao je konzul žeran Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović.

Adresa počasnog konzula Republike Srbije u Los Anđelesu:

Dr. Ryan Fredrick Osborne
Honorary Consul of the Republic of Serbia in California
8631 W. Third Street, Suite 945E,
Los Angeles, CA 90048
Tel. 310-657-0123
Fax. 310-657-0142