gototopgototop
četvrtak, 05. april 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Državni sekretar Stevanović i Metju Palmer o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i važnosti očuvanja dijaloga u cilju rešavanja otvorenih pitanja
+ larger fontnormal font- Smaller font
Palmer 3_5._april_2018Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Stevanović sastao se danas sa vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metju Palmerom i ambasadorom SAD-a u Beogradu Kajlom Skatom.

Državni sekretar Stevanović kritički se osvrnuo na napade prištinske policije na srpske zvaničnike i civile na severu KiM, ocenjujući ih nedopustivim.

Podsetio je na dosadašnju konstruktivnu ulogu Republike Srbije u dijalogu, kao i na izostanak ispunjenja obaveze formiranja ZSO od strane Prištine.

V.d. zamenika pomoćnika DS Metju Palmer je osudio podizanje tenzija i ocenio da je od fundamentalnog značaja nastavak Briselskog dijaloga i implementacija dogovorenog, kao adekvatnog načina za obezbeđivanje stabilnosti i mira, što je u interesu svih strana.

Tokom susreta razmenjena su mišljenja i o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana. U tom smislu, obostrano je istaknuta važnost očuvanja dijaloga s ciljem rešavanja svih otvorenih pitanja, kao puta koji vodi prosperitetu zemalja ovog regiona.

Ponovljena je snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država tom procesu, kao i nastavku puta Republike Srbije ka punopravnom članstvu u EU.