gototopgototop
petak, 16. mart 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ambasador Filipović razgovarao sa generalom Petrom Pavelom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Pavel 7 16. mart 2018Vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović razgovarao je danas sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a generalom Petrom Pavelom, koji se nalazi u poseti Republici Srbiji, tokom koje se susreo i sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem.

Obostrano je ocenjeno da je politički dijalog na najvišem civilnom i vojnom nivou intenzivan, uz opredeljenje da se produbi razumevanje i poverenje što je obostrani interes, što istovremeno doprinosi daljem unapređenju mira i stabilnosti u regionu. Pored političkog dijaloga, praktična partnerska saradnja se obogaćuje.

Ambasador Filipović je ukazao da Republika Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti, koja se uvažava od strane NATO-a. Dodao je da je na međunarodnoj sceni Srbija prepoznata kao odgovoran partner, faktor regionalne stabilnosti i izvoznik bezbednosti uz jasno opredeljenje za jačanje saradnje kroz Program Partnerstvo za mir, kao i saradnje sa drugim partnerima u svetu koja se ne realizuje na štetu saradnje sa Alijasom i obrnuto.

Posebno je ukazao na veoma uspešnu saradnju Vojske Srbije i KFOR-a, kao i na važnost mandata i uloge KFOR-a na Kosovu i Metohiji, koji su uspostavljeni Rezolucijom SB UN 1244, istakavši da je nesmanjeno prisustvo KFOR-a, kao jedine legalne i legitimne vojne formacije u Pokrajini ključno za bezbednost i opstanak srpske zajednice na KiM i očuvanje njenog kulturnog i religijskog nasleđa.

Tokom otvorenog razgovora bilo je reči i o budućim aktivnostima u okviru partnerske saradnje Srbije i NATO-a, među kojima su i organizacija međunarodne vežbe u oblasti vanrednih situacija, koja se održava u Srbiji oktobra 2018. godine, učešće u projektima programa „Nauka za mir i bezbednost", kao i u drugi oblici partnerske saradnje koja doprinosi ostvarenju zajednički dogovorenih ciljeva.