gototopgototop
četvrtak, 15. mart 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Održane konzularne konsultacije sa IR Iran
+ larger fontnormal font- Smaller font
Iran15032018 01Konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Islamske Republike Iran, na nivou pomoćnika ministara za konzularne poslove, održane su u Beogradu 15. marta 2018. godine.

Dve delegacije su ponovile očekivanja da će konzularni odnosi i ubuduće pratiti i pomagati trend razvoja političke i ekonomske saradnje. Dobar podsticaj za dalje unapređivanje dosadašnje i iniciranje novih vidova saradnje u oblastima od zajedničkog interesa nesumnjivo predstavlja uspostavljanje direktne avio-linije na relaciji Beograd-Teheran.

Obostrano je konstatovano da bezvizni režim doprinosi intenziviranju saradnje državljana Republike Srbije i Islamske Republike Iran, ne samo u sferi turizma već i oblasti privede, nauke, umetnosti i sporta, i u tom smislu ukazano na potrebu razmatranja mogućnosti za uspostavljanje direktnog platnog prometa između dve zemlje. Razgovarano je i o modalitetima pružanja konzularne pomoći državljanima druge zemlje u hitnim i vanrednim situacijama, posebno prilikom eventualnih evakuacija iz kriznih područja.

Iran15032018 02 Iran15032018 03

U cilju daljeg unapređenja saradnje i redovne razmene iskustava u konzularnoj oblasti, posebno u vezi sa pružanjem kvalitetne konzularne zaštite građanima, dogovoreno je da konzularne konsultacije održavaju naizmenično i da sledeće budu u Teheranu, u septembru 2018. godine a da se, prema potrebi, u međuvremenu održavaju i mešoviti ekspertski sastanci.

Konzularne konsultacije su bile sadržajne i u duhu prijateljskih odnosa. Izražena je obostrana spremnost za dalje unapređenje konzularne saradnje Republike Srbije i Islamske Republike Iran.