gototopgototop
petak, 02. mart 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić primio novopostavljenog ambasadora Egipta
+ larger fontnormal font- Smaller font
Novi amb._EgiptaPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas u prvu kurtoaznu posetu novog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Arapske Republike Egipat u Republici Srbiji Amra Alguvejlija koji je, predajom akreditivnih pisama predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, 16. februara započeo svoj mandat u Beogradu.

U srdačnom razgovoru reafirmisan je obostrani interes za svestranim unapređenjem bilateralnih odnosa dve zemlje. Budući da se ove godine obeležava 110 godina postojanja diplomatskih odnosa Beograda i Kaira, podržana je ideja da se u saradnji sa Arhivom Srbije, Arhivom Jugoslavije i drugim filmskim i kulturnim institucijama u Srbiji i Egiptu razmotri mogućnost izdavanja monografije posvećene ovom jubileju i realizuje dokumentarni film o istorijatu odnosa dve zemlje.

Pored interesa za daljim unapređenjem kulturne, prosvetne, naučne, tehničke i sportske saradnje, konstatovano je da su prisutne velike mogućnosti za dalji razvoj ekonomske i trgovinske saradnje, kao i političke, na bilateralnom i multilateralnom planu. Beograd i Kairo koji su istorijski bili centri multilateralne diplomatije i danas se odgovorno odnose prema ključnim pitanjima pripadajućih regiona, Balkana odnosno Bliskog istoka i Afrike.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je naglasio da Srbija podržava Egipat u nastojanju da u tekućoj 2018. godini eliminiše svako prisustvo terorizma na Sinaju.

Egipatski ambasador Amr Alguvejli je izrazio interes da se Srbija uključi u rad Kairskog centra za studije mira, a budući da će Egipat u 2019. godini biti predsedavajući Afričkom unijom, ukazao je i na mogućnosti saradnje i sa Afričkom asocijacijom mirovnih centara.

Ministar Ivica Dačić je izrazio nadu da će se uskoro realizovati poseta ministra inostranih poslova Arapske Republike Egipat Sameha Šukrija Republici Srbiji, kao i da će se održati zasedanje Mešovitog komiteta za privrednu saradnju.