gototopgototop
utorak, 27. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić, Alfano i Bušati o daljem povezivanju tri zemlje
+ larger fontnormal font- Smaller font
Trilaterala - Beograd februar 2018Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa mnistrima spoljnih poslova Italije i Albanije Anđelinom Alfanom i Ditmirom Bušatijem.

Na trilateralnom sastanku, šefovi diplomatija Srbije, Italije i Albanije razgovarali su o unapređenju odnosa, regionalnoj saradnji, evrointegracijama i ekonomskim projektima koji bi doprineli daljem povezivanju tri zemlje.

Na konferenciji za novinare, šef srpske diplomatije rekao je da je za Srbiju veoma važno strateško partnerstvo sa Italijom, kao i produbljivanje saradnje sa Albanijom. On je posebno naglasio da je Italija jedan od najvećih zagovornika proširenja EU.

„Opredeljeni smo da dalje unapređujemo naše odnose, bilo da je reč o posetama na visokom nivou ili traganju za različitim interesima u brojnim oblastima, kao što su infrastrukturni projekti i regionalna saradnja."

Ministar Dačić istakao je da je "danas bilo i dosta konkretnih ideja" i da su se saglasili da se u narednom periodu organizuju sastanci koji bi obuhvatili i nevladin sektor i privrednike, kao i da se preduzmu konkretni koraci za razmenu studenata.

„Imamo i dosta ekonomskih interesa. Italija je jedan od najznačajnih ekonomskih partnera", rekao je šef srpske diplomatije i izrazio veliko zadovoljstvo zbog današnjeg sastanka u Beogradu koji je označio kao "veoma značajan i važan format za bližu saradnju".

Ministar Dačić je rekao na današnjoj konferenciji za novinare da će naredni trilaternalni sastanak verovatno biti održan u Italiji.

Ministar Alfano istakao je danas da Italija podržava evrointergracije Beograda i Tirane.

"Treba nastaviti proces evrointegracija. Uvek smo ukazivali da treba imati ambiciozan plan kada se radi o proširenju", rekao je Alfano.

Šef italijanske diplomatije je kazao da je "jako srećan zbog prilike da bude" u Beogradu i "dodatno ojača saradnju i dijalog među zemljama".

Ministar Bušati je zahvalio Dačiću na dočeku i organizovanju trilateralnog sastanka.

„U našem je interesu da proširimo spektar pitanja trilaterale. Razgovarali o evrointegracijama i strategiji EU za Zapadni Balkan. Sada je na nama da radimo", rekao je ministar Bušati. On je dodao da su razmatrali napredak regiona u okviru Berlinskog procesa, razgovarali o dešavanjima u EU u 2018. i predstojećem samitu u Londonu, kao i da su utvrdili nekoliko predloga za saradnju sa civilnim sektorom.