gototopgototop
sreda, 31. januar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Razgovor ambasadora Filipovića sa komandantom Komande Združenih snaga NATO-a u Napulju
+ larger fontnormal font- Smaller font
FogoVršilac dužnosti pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović razgovarao je danas sa admiralom Džejmsom Fogoom, komandantom Komande Združenih snaga NATO-a u Napulju, koji se nalazi u poseti Republici Srbiji, tokom koje se susreo sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem.

Tokom susreta u Ministarstvu spoljnih poslova izraženo je obostrano zadovoljstvo postojećim nivoom i dinamikom razvoja odnosa Srbije i NATO-a, što potvrđuje intenzivan politički dijalog na najvišem i drugim nivoima, kao i uspešna praktična saradnja u brojnim oblastima, koji se, u obostranom interesu, realizuju u okviru NATO Programa Partnerstvo za mir.

Razgovarano je i o daljim mogućnostima unapređenja ove saradnje u skladu sa politikom vojne neutralnosti Srbije, koju NATO u potpunosti poštuje.

Razmenjena su i mišljenja o političkoj i bezbednosnoj situaciji u regionu, situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i aktuelnim bezbednosnim izazovima i pretnjama.

Ambasador Filipović je ukazao na uspešnu saradnju Vojske Srbije i KFOR-a, istakavši ključnu ulogu KFOR-a u Pokrajini za bezbednost i stabilnost, kao i da je njegovo nesmanjeno prisustvo na Kosovu i Metohiji i vršenje mandata u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 garancija bezbednosti Srba i očuvanje njihovog kulturnog i religijskog nasleđa u Pokrajini. Ovom prilikom je, takođe, potvrđena posvećenost Republike Srbije regionalnoj saradnji, sa ciljem očuvanja mira i stabilnosti, kao i daljeg unapređenja ekonomskog razvoja celokupnog regiona.