gototopgototop
petak, 15. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Konferencija o učešću Srbije u civilnim misijama Evropske unije
+ larger fontnormal font- Smaller font
civilne-misije-isac-2502Ambasador Branimir Filipović, vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, učestvovao je panelu „Srbija i razvijanje sistema za učešće u civilnim operacijama EU", koji je održan u okviru Konferencije o učešću Srbije u civilnim misijama Evropske unije, organizovane od strane ISAC fonda – Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Na panelu, pored ambasadora Filipovića, učestvovali su i direktor Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima u Sektoru za politiku odbrane Ministarstva odbrane puk. dr Katarina Štrbac, Vladimir Ateljević - savetnik ministra u Ministarstvu za evropske integracije i član Pregovaračkog tima za Poglavlje 31 – Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, uz direktora ISAC fonda Nikolu Petrovića koji je imao ulogu moderatora ovog panela.

Na panelu su predstavljene dosadašnje aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva za evropske integracije, kao i drugih institucija na izgradnji pravnog okvira i kapaciteta za učešće u civilnim misijama, koje se preduzimaju uz visoki stepen među resorne koordinacije, što čini ne samo deo važnih aktivnosti Republike Srbije u Pregovaračkom poglavlju 31 – Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, već i potvrdu spoljnopolitičkog pozicioniranja naše zemlje kao odgovornog partnera spremnog da deli odgovornost u održanju mira i stabilnosti na međunarodnoj sceni.

Navedena konferencija, koja je održana 14. i 15. decembra 2017. godine u okviru projekta „Razvoj nacionalnih kapaciteta Srbije za učešće civila u misijama podrške miru", koji se sprovodi uz podršku Češke razvojne agencije, bila je posvećena pitanjima izgradnje nacionalnih kapaciteta Srbije za civilni doprinos operacijama podrške miru i menadzmentu civilnih kriza, pri čemu je poseban akcenat stavljen na analizu i način funkcionisanja sistema za slanje civilnih eksperata u mirovne misije EU, lična iskustva pojedinih civilnih eksperata koji su učestvovali u radu civilnih misija, kao i na dosadašnji učinak Republike Srbije u ovoj oblasti.