gototopgototop
sreda, 13. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak Američko - jadranske povelje u Skoplju
+ larger fontnormal font- Smaller font
Filipovic -_Skoplje_A5Delegacija Ministarstva spoljnih poslova koju je predvodio vršilac dužnosti pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović učestvovala je u statusu posmatrača na ministarskom sastanku Američko- jadranske povelje (A5), koji je održan u Skoplju 12. i 13. decembra.

Ovaj sastanak održan u formatu ministara spoljnih poslova predstavlja poslednji u nizu skupova koji su realizovani u okviru ovogodišnjeg predsedavanja Makedonije ovom regionalnom bezbednosnom inicijativom. Predsedavanje Američko-jadranskoj povelji u narednoj godini preuzima Crna Gora.

Na sastanku je u okviru glavne teme - Predstojeće aktivnosti, u kontekstu specijalnog susreta lidera članova i posmatrača A5 koji je održan avgusta ove godine u Podgorici a na kome su učestvovali potpredsednik SAD-a i predsednici vlada sa Zapadnog Balkana, razmotrena političko-bezbednosna situacija u regionu Jugoistočne Evrope, jačanje regionalne saradnje i aktuelni bezbednosni izazovi sa kojima se članice A5 i posmatrači suočavaju.

Ambasador Filipović je ukazao na doprinos Srbije u očuvanju i unapređenju regionalnog mira i stabilnosti, njenu posvećenost na putu ka punopravnom članstvu u EU, kao i da je na međunarodnoj sceni Srbija prepoznata kao važan izvoznik regionalne bezbednosti, sa svojom unutrašnjom stabilnošću i jasnom spoljnopolitičkom pozicijom pouzdanog partnera koji je opredeljen za saradnju i deljenje odgovornosti za regionalni, evropski i globalni mir i stabilnost.

Istakao je da Srbija polazeći od sopstvenih nacionalnih interesa i pozicije vojne neutralnosti razvija saradnju sa NATO-om kroz Program Partnerstvo za mir, što je i od interesa za regionalnu stabilnost, da ova saradnja ne ugrožava saradnju Srbije sa drugim partnerima u svetu, odnosno da saradnja sa tim partnerima, takođe, nije na štetu odnosa Srbije sa NATO-om. Posebno je ukazao na naše stavove u vezi sa Kosovom i Metohijom, a pre svega na podršku mandatu i ulozi Misije KFOR-a u Pokrajini, posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine, kao i imperativu da se dogovoreno u ovom dijalogu realizuje, što Srbija sa svoje strane čini. Naglasio je da jednostrani akti i neispunjavanje dogovorenog nanose veliki štetu ovom procesu i uspostavljanju potrebnog nivoa poverenja.

Ambasador Filipović je ukazao da Srbija posvećuje punu pažnju radu A5 i aktivo učestvuje u njenim formatima u statusu posmatrača, sa željom da pruži maksimalni doprinos regionalnoj bezbednosti i kroz ovu regionalnu inicijativu.