gototopgototop
sreda, 22. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Jačanje ekonomskih veza Srbije i Finske
+ larger fontnormal font- Smaller font
Tonev -_podsekretarka_MIP_FinskeDržavni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev danas je razgovarao sa podsekretarkom Ministartva spoljnih poslova Finske Pirko Hamalainen.

Dvoje zvaničnika su razgovarala na teme bilateralnih odnosa dveju država i o mogućnostima daljeg jačanja ekonomskih veza Srbije i Finske. Državni sekretar posebno je zahvalio Finskoj na podršci koju daje evropskim integracijama Srbije.

Tokom sastanka se razgovaralo i o uspešnim mehanizmima saradnje nordijskih zemalja i o mogućnostima primene istog ili sličnog modela na zemlje Zapadnog Balkana.

Podsekretarka Hamalainen je posebno naglasila da je Finska spremna da pruži svu raspoloživu ekspertsku podršku Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Ivica Tončev je finskoj zvaničnici preneo stav Srbije u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova apostrofirajući da Srbija ostaje pri stavu očuvanja svog punog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Ujedno je i naglasio da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u Briselskom dijalogu.

Današnji susret državni sekretar je iskoristio da gostima iz Finske čestita obeležavanje stogodišnjice moderne finske nezavisnosti.