gototopgototop
utorak, 14. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Državni sekretar Tončev: „Spremnost za dalje unapređenje bilateralnih odnosa i političkog dijaloga između Srbije i Bugarske“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Toncev-amb. BugarskeDanas je u Ministarstvu spoljnih poslova državni sekretar Ivica Tončev primio ambasadora Republike Bugarske Radka Vlajkova.

Tema razgovora se odnosila na nedavni događaj u Bosilegradu kada su tri bugarska lekara na poziv Udruženja građana KIC bugarske nacionalne manjine u Bosilegradu obavljala lekarske preglede u prostorijama KIC-a.

Nadležni organi Republike Srbije su, u zakonski sprovedenom postupku, utvrdili da navedeni KIC nije ovlašćen da organizuje lekarske preglede stanovništva kao i da su lekarski pregledi vršeni bez saglasnosti Ministarstva zdravlja, odnosno Lekarske komore Srbije.

Lekari su pozvani da dođu u prostorije Policijske stanice Bosilegrad kako bi sa njima bio obavljen razgovor i prikupljene informacije u vezi sa okolnostima njihovog boravka u Bosilegradu nakon čega su napustili prostorije PS Bosilegrad. Policija nije preduzimala nikakve mere prema navedenim licima niti je podneta prekršajna prijava kao ni izrečena mera zabrane ulaska u zemlju.

Državni sekretar Ivica Tončev je napomenuo da su nadležni organi postupali u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.

Konstatovano je da Vlada Republike Srbije u punoj meri poštuje prava i slobode svih nacionalnih manjina uključujući i bugarsku, da se radi o događaju koji ima isključivo lokalni karakter i ni na koji način ne bi smeo da utiče postojeće dobre odnose između Srbije i Bugarske.

Državni sekretar Tončev je na kraju razgovora naglasio spremnost najviših i visokih zvaničnika Srbije za očuvanje i dalje unapređenje intenzivnog političkog dijaloga i dobrih bilateralnih odnosa između dve države.