gototopgototop
četvrtak, 05. oktobar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Iskreno i snažno uverenje da odnosi između Srbije i Slovenije imaju svetlu budućnost“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na radnom sastanaku u Slovenačkom poslovnom klubuIstupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na otvaranju Radnog sastanka koji je organizovao Slovenački poslovni klub na temu „Politička i ekonomska saradnja Srbije i Slovenije i situacija u regionu":„Vaša ekselencijo, gospodine Gaspariču,
Poštovani članovi Slovenačkog poslovnog kluba,
Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da vam se večeras obratim.

Dužnost svakog šefa diplomatije je da razvija bliske i svestrane odnose sa što je moguće većim brojem država, počevši od najbližeg susedstva do šireg okruženja, pa do odnosa sa velikim silama. Taj posao je nekada više, a nekada manje prijatan, ali je, po pravilu, uvek veoma odgovoran.

Veoma mi je drago što mogu da kažem da između naših dveju zemalja nema otvorenih pitanja i da je već dugo prisutan pozitivan trend saradnje, koja iz godine u godinu postaje sve uspešnija, bliža i raznovrsnija. Ovo je potvrđeno i prilikom moje zvanične posete Ljubljani, 22. februara ove godine, ali i prilikom susreta sa mojim dragim kolegom i prijateljem Karlom Erjavecom, na marginama brojnih međunarodnih i regionalnih skupova, nedavno i u Njujorku, pre toga na Bledu gde je održan do sada najuspešniji sastanak Bledskog strateškog foruma...

Osim političkog, postoji razvijen i ekonomski dijalog: redovno se održavaju zasedanja MK za ekonomsku saradnju - sedmo je održano u Ljubljani, 25. i 26. januara 2017. Poznato je da nam je Slovenija jedan od najznačajnijih trgovinsko-ekonomskih partnera i jedan od najvećih investitora u Srbiji sa uloženih preko milijardu evra. Zahvaljujući uspešnom poslovanju više od 600 slovenačkih kompanija, u Srbiji je posao našlo oko 35.000 radnika. Osim što Srbija predstavlja najvažniju investicionu destinaciju za privredne subjekte iz Slovenije, posebno nas ohrabruje pozitivan trend porasta investicija srpskih kompanija u Sloveniji.

Robna razmena, kao jedan od najvažnijih pokazatelja nivoa ekonomskih odnosa, takođe beleži stabilan rast: u prvih osam meseci 2017. dostignut je nivo trgovinske razmene od 672,3 miliona evra, od čega je izvoz iz Srbije iznosio 327,3 miliona evra (što predstavlja rast od 16,9%), a uvoz 345 miliona (rast od 2%). Imajući u vidu da je u 2016. razmena iznosila 910 miliona evra, čini se da je realno očekivanje da ove godine trgovinska razmena dostigne milijardu evra – što smo postavili kao cilj na poslednjoj zajedničkoj sednici dve vlade.

Inače, praksa održavanja zajedničkih sednica između dve vlade potvrdila se kao izuzetno korisna i predstavlja okosnicu odnosa Srbije i Slovenije. Treća sednica održana je u Beogradu, 23. i 24. oktobra 2016, a pratio je i Biznis forum koji je okupio oko 120 privrednika iz dve zemlje. Zajedničke sednice dve vlade ne samo što doprinose očuvanju političkog dijaloga na visokom nivou, već predstavljaju odličnu priliku za zajedničko sagledavanje onoga što je urađeno, i za dogovore o novim konkretnim projektima u domenu ekonomije, turizma, poljoprivrede, energetike, infrasturkture i brojnim drugim oblastima.

Imajući u vidu obostranu posvećenost da se proširi i ojača naša saradnja, siguran sam da će naredna, četvrta zajednička sednica dve vlade, planirana za početak 2018. u Sloveniji, biti još uspešnija nego prethodne.

Sve navedeno jasno ukazuje da su ukupni odnosi između Srbije i Slovenije dostigli nivo koji može da posluži kao primer uspešne dobrosusedske saradnje – što nije čest slučaj u našem regionu u kojem i dalje na pojedinim stranama oživljavaju relikti prošlosti.

Kada je reč o odnosu Srbije prema aktuelnim kretanjima u regionu, želim da ukažem da je za nas od ključnog interesa očuvanje regionalne stabilnosti i intenziviranje saradnje u svim oblastima. Mi smo svesni da samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije. Sa svoje strane, Srbija je pružala i nastavlja da pruža maksimalan i konstruktivan doprinos svim procesima usmerenim ka jačanju i unapređenju saradnje.

Procesi evrointegracije, jačanja regionalne saradnje i dobrosusedstva, sprovođenje reformi na prostoru Zapadnog Balkana u velikoj meri su komplementarni. Nažalost, paralelno sa pomenutim procesima, tokom poslednjih nekoliko godina u nekim zemljama regiona ojačali su i retrogradni procesi – insistiranja na ostvarenju pojedinačnih interesa na štetu drugih država i ukupne saradnje, ali i regionalne stabilnosti. Nastojanja da se nametnu takva rešenja, skoro po pravilu, usmerena su direktno protiv interesa Srbije i srpskog naroda u regionu i na način suprotan duhu pomirenja.

Poslednjih godina smo svedoci i komplikovanja ukupne bezbednosno-političke situacije na globalnom, odnosno na evropskom nivou. Kriza sa migrantima, nepoznanice koje je doneo „Bregzit", kao i dileme koje je otvorila diskusija o budućnosti EU predstavljaju izazove bez presedana za Evropsku uniju. U takvom ambijentu, marginalizacija politike proširenja EU ne predstavlja iznenađenje. Ipak, mora se notirati da sva pomenuta zabrinjavajuća kretanja unutar EU, a posebno zamagljivanje perspektive članstva zemljama-kandidatima, kao neminovnu posledicu imaju jačanje nacionalizma i radikalizaciju političke scene u mnogim zemljama regiona i ukupno pogoršanje bezbednosno-političke situacije u ovom delu Evrope.

Srbija, uprkos svim pomenutim ozbiljnim izazovima, nastavlja da čini sve što je u njenoj moći da se očuvaju i osnaže pozitivni procesi u regionu. Svojim odmerenim i konstruktivnim postavljanjem, Srbija je doprinela i doprinosi relaksaciji odnosa, što je bilo posebno važno tokom proteklih godinu-godinu i po dana, kada su u velikom broju zemalja regiona bili održani izbori – bilo parlamentarni ili predsednički, a što je često pratilo i jačanje nacionalističke retorike.

Kada je reč o odnosima u regionu, Srbija se profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema bilo kakvu „skrivenu agendu". Srbija je svesna da su nasleđeni problemi veoma ozbiljni i teški, zbog čega je opredeljena da sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima rešava dijalogom, dajući prioritet zajedničkoj budućnosti.

Uvaženi gosti, dragi prijatelji,

Želeo bih da izrazim svoje iskreno i snažno uverenje da odnosi između Republike Srbije i Republike Slovenije imaju svetlu budućnost. Uveren sam da ćemo zajedno uspeti ne samo da doprinesemo boljitku naših naroda i država, već i da podstaknemo druge u regionu da svoju energiju usmere ka izgradnji bolje zajedničke budućnosti.

Hvala."