gototopgototop
utorak, 03. oktobar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bilateralne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih dela Ruske Federacije u oblasti bezbednosnih izazova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Filipovic -_MoskvaBilateralne konsultacije o pitanjima bezbednosnih izazova i pretnji između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih dela Ruske Federacije održane su 2. oktobra 2017. godine u Moskvi. Delegaciju MSP RS predvodio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović, a rusku delegaciju ambasador Ilija Rogačov, direktor Departmana za nove izazove i pretnje.

Nakon bilateralnih konsultacija ambasadora Filipovića primio je i zamenik ministra inostranih dela Ruske Federacije ambasador Oleg Siromolotov.

U otvorenom razgovoru tokom konsultacija dve strane su razmenile mišljenja o terorizmu kao globalnoj pretnji, sa osvrtom na situaciju na Bliskom Istoku, pitanju finansiranja i podrške terorizmu i terorističkim organizacijama, fenomenu stranih terorističkih boraca, kao i borbi protiv širenja ideologije terorizma i radikalizacije.

Posebno je razmatrana bezbednosna situacija na području Balkana i u Jugoistočnoj Evropi, sa akcentom na situaciju na Kosovu i Metohiji.

Takođe, razmatrana je bilateralna saradnja i mogućnosti za njeno dalje unapređenje u oblasti bezbednosne politike i suočavanja sa savremenim bezbednosnim izazovima i pretnji. Naglašena je uzajamna podrška i razumevanje o pitanjima koja se razmatraju u međunarodnim organizacijama i forumima i zajednički istaknuta primarna uloga Ujedinjenih nacija za očuvanje globalnog mira i stabilnosti.

Zaključeno je da konsultacije predstavljaju kontinuitet intenzivnih kontakata dva ministarstva i dodatno unapređuju intenzivan politički dijalog između dve zemlje.