gototopgototop
petak, 22. septembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa ministrima inostranih poslova Tadzikistana, Eritreje i Butana
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP TadzikistanPoslednjeg dana boravka u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN-a, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je više bilateralnih sastanaka. Ministar Dačić razgovarao je sa ministrima inostranih poslova Tadzikistana, Eritreje i Butana.

Na sastanku sa ministrom inostranih poslova Tadzikistana Sirodzidinom Aslovim, ministar Dačić je odnose dve države ocenio prijateljskim uz izražavanje spremnosti Srbije za unapređenje saradnje u različitim oblastima, posebno u oblasti trgovinske i ekonomske saradnje. Predložio je i razmatranje potpisivanja sporazuma iz oblasti naučno-tehničke i kulturne saradnje, zaštite investicija, kao i ukidanja viza na sve vrste putnih isprava za građane obe države.
Zahvalio je na principijelnoj poziciji Tadzikistana po pitanju KiM i pozvao ministra Aslova da poseti Srbiju.

Ministar Aslov je istakao dobre bilateralne odnose i značaj saradnje kako na bilateralnom planu, tako i u međunarodnim i regionalnim organizacijama. Složio se da treba dodatno raditi na unapređenju saradnje u svim oblastima i izrazio spremnost da poseti Srbiju.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Eritreje Osmanom Salehom obostrano su konstatovani dobri i prijateljski odnosi dve države.

Ministar Saleh je naglasio da je pozicija Eritreje po pitanju KiM čvrsta i da se neće menjati.

Šef srpske diplomatije istakao je da je Srbija zainteresovana za jačanje i unapređenje saradnje u svim oblastima, posebno u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja. Ovom prilikom, ministar Dačić je rekao da će razmotriti mogućnost da u narednom periodu poseti Eritreju.

Na sastanku sa ministrom inostranih poslova Butana Damčo Dorđijem ministri su se složili da su odnosi dve države tradicionalno dobri još iz vremena bivše SFRJ i konstatovali su da postoji prostor za dalje unapređenje ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti obrazovanja.

Ministar Dačić je informisao je svog kolegu iz Butana o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio je na principijelnoj poziciji te zemlje po pitanju KiM. 


Sastanak Dačić - MIP Butana
Sastanak Dačić - MIP Butana
Sastanak Dačić - MIP Butana
Sastanak Dačić - MIP Eritreje
Sastanak Dačić - MIP Eritreje
Sastanak Dačić - MIP Eritreje
Sastanak Dačić - MIP Tadzikistana
Sastanak Dačić - MIP Tadzikistana
Sastanak Dačić - MIP Tadzikistana