gototopgototop
sreda, 20. septembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Njujorku učestvovao na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na sastanku Pokreta nesvrstanih zemaljaIstupanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja koji je održan danas u Njujorku:


„Poštovani predsedavajući,
Dame i gospodo,
Ekselencije,

Dozvolite mi da izrazim zadovoljstvo što prisustvujem Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja, kao i da se zahvalim Bolivarskoj Republici Venecueli kao aktuelnoj predsedavajućoj državi na organizaciji ovog sastanka.

Republika Srbija, kao jedna od naslednica Jugoslavije, države osnivača Pokreta nesvrstanih zemalja, pridaje veliki značaj ulozi Pokreta koji je kao svojevrsna politička alternativa u periodu Hladnog rata dugi niz godina doprinosio smanjivanju tenzija i izgradnji jednog drugačijeg sveta, zasnovanog na univerzalnim, plemenitim ciljevima trajnog mira i bezbednosti, suverene jednakosti država, socijalne pravde, održivog razvoja i poštovanja ljudskih prava.

Republika Srbija je posvećena saradnji sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih zemalja, podržavajući kontinuirane napore da se, u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa, a rukovodeći se principima Povelje UN-a, učine koraci ka jačanju uloge Pokreta kao zastupnika zemalja u razvoju i platforme za ostvarenje njihovih interesa na međunarodnom planu. Takođe, svojim redovnim učešćem na samitima i sastancima Pokreta, Republika Srbija nedvosmisleno potvrđuje značaj koji pridaje njegovim aktivnostima i radu.

Dame i gospodo,

Tema ovog sastanka „Proglašavanje i primena unilateralnih prinudnih mera kao kršenje međunarodnog prava i ljudskih prava naroda koji su im izloženi" od velike je važnosti za preispitivanje aktuelnih međunarodnih odnosa i sprečavanje jednostranih akcija i rešenja za aktuelne sukobe i krize širom sveta.
Nažalost, Srbija je osetila pogubnost ovakvih mera i na svom slučaju može da posvedoči o tragičnim posledicama ovakvih odluka. Odluka o upotrebi oružane sile protiv SRJ doneta je i izvršena bez autorizacije SB UN, a time ne samo da su teško povređena suverena prava naše zemlje, već je i podriven autoritet Saveta bezbednosti i njegova uloga u ostvarivanju primarne dužnosti i uloge u očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

Želeo bih da podsetim da stanovište o navodnoj „humanitarnoj intervenciji" na KiM, nije bilo stanovište SB niti bilo kog drugog kredibilnog tela. Kao što je poznato, pozivanje na „humanitarnu intervenciju" kao osnovu za upotrebu oružane sile, u oštroj je suprotnosti sa praksom Međunarodnog suda pravde i drugim dokumentima nastalim pod okriljem UN. Taj pojam nikada nije postao deo međunarodnog prava o čemu svedoče, između ostalog, i zaključci Svetskog samita iz 2005. godine, kojim je potvrđeno da su „odredbe Povelje UN dovoljne da se bave svim pretnjama po međunarodni mir i bezbednost" i da je „autoritet SB da odobri prinudnu akciju radi očuvanja ili uspostavljanja međunarodnog mira i bezbednosti", uz naglašavanje „značaja delovanja u skladu sa načelima i principima Povelje UN". Rezolucija SB UN 1244 (1999) ne predstavlja, niti može predstavljati naknadno odobrenje upotrebe oružane sile protiv SRJ.

Republika Srbija se principijelno protivi donošenju i primeni unilateralnih prinudnih mera i uplitanju u unutrašnje stvari suverenih država. Snažno se zalažemo i pozivamo na uzdržavanje od pretnji i rešavanje svih sporova mirnim sredstvima, u skladu sa međunarodnim pravom i uz puno poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta država. U aktuelnim uslovima i procesima iznalaženja odgovora na kompleksne izazove današnjice, smatramo da je neophodno jačanje multilateralizma i unapređenje funkcionisanja multilateralnih institucija, pre svega UN. Verujući da međunarodno pravo predstavlja stub stabilnosti međunarodne političke i bezbednosne arhitekture, a da unilateralizam prouzrokuje tenzije, duboko smo uvereni da je mir dostižan kroz sveobuhvatan pristup zasnovan na usaglašavanju interesa svih aktera.

Ekselencije,

Koristim ovu priliku da se zahvalim brojnim članicama Pokreta koje su ostale dosledne principima vladavine prava u međunarodnim okvirima, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost „Kosova", koja je predstavljala povredu osnovnih principa Povelje UN, Helsinškog završnog akta, kao i rezolucije SB UN 1244 (1999). Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Republika Srbija principijelno brani međunarodno pravo i najviši autoritet SB na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti. Svesni smo da nije lako onima koji danas stoje uz Srbiju u njenoj pravednoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti i odbranu načela Povelje UN, kao što je ona decenijama stajala uz mnoge od vas u vašoj borbi za nacionalno oslobođenje i emancipaciju od kolonijalne uprave.

Dragi prijatelji,

Republika Srbija će nastaviti da unapređuje odnose i neguje tradicionalno prijateljstvo sa članicama Pokreta nesvrstanih zemalja, kao i saradnju u svim oblastima od međusobnog interesa. U savremenim uslovima međunarodnih odnosa, verujemo da su posvećenost i zalaganja Pokreta nesvrstanih zemalja za unapređenje jednakosti, pravedniji međunarodni poredak i veću solidarnost itekako aktuelna i u tome uvek možete da računate na podršku i partnerstvo Srbije.

Hvala vam na pažnji i razumevanju."