gototopgototop
sreda, 20. septembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić sa šefovima diplomatija Belorusije, Libana, Trinidad i Tobaga, premijerom Hrvatske i predsednikom Bolivije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Morales 2Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je, na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Belorusije, Trinidada i Tobaga i Libana.

U razgovoru sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Belorusije, Vladimirom Makejem obostrano je konstatovano da dve zemlje imaju dobre bilateralne odnose, kao i da postoji prostor za unapređenje saradnje. Ministri su se složili da postoji mogućnost za dalje jačanje ekonomske saradnje.

Ministar Makej istakao je da, imajući u vidu tradicionalno prijateljske odnose, Srbija može da računa na podršku Belorusije po pitanjima koja su od posebnog značajna za našu zemlju.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Trinidada i Tobaga Denisom Mouzesom, ministar Dačić zahvalio je na njihovoj principijelnoj poziciji po pitanju KiM i informisao sagovornika o dijalogu Beograda i Prištine. Naglasio je da Trinidad i Tobago može da računa na podršku Srbije i podestio na program stipendiranja stranih studenata u Srbiji.
Uputio je poziv ministru Mouzesu da poseti Srbiju u narednom periodu. Šef diplomatije Trinidada i Tobaga je podvukao da je pozicija njegove zemlje po pitanju KiM poznata i da se neće menjati.

Na sastanku sa ministrom inostranih poslova Libana Žibran Basilom, ministri su se složili da Srbija i Liban imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose koje treba negovati i unapređivati.

Ministar Basil je ukazao na ekonomske probleme sa kojima se Liban suočava i predložio jačanje ekonomske saradnje.
Ministar Dačić se saglasio i podvukao da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije i pozvao ministra Basila da poseti Srbiju početkom 2018. godine.

Na marginama zasedanja Generalne skupštine, ministar Dačić imao je i kratke susrete sa predsednikom Višenacionalne Države Bolivije Evom Moralesom i predsednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Predsednik Bolivije Morales i ministar Dačić konstatovali su da su odnosi dve zemlje dobri i složili da postoji prostor za produbljivanje i unapređenje saradnje.
Sa predsednikom Vlade Hrvatske razmotreni su bilateralni odnosi dve zemlje, kao i situacija u regionu.
 


Sastanak Dačić - Makej
Sastanak Dačić - Makej
Sastanak Dačić - Mouzes
Sastanak Dačić - Mouzes
Sastanak Dačić - Basil
Sastanak Dačić - Basil
Dačić - Morales
Dačić - Plenković