gototopgototop
utorak, 05. septembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na prvoj konferenciji ministara inostranih poslova Fonda za Zapadni Balkan
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na Bledskom strateškom forumuIstupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivica Dačića na prvoj „Konferenciji ministara inostranih poslova Fonda za Zapadni Balkan":

„Drage koleginice i kolege,
Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo što smo se okupili danas na Bledu da objavimo početak pune primene Sporazuma o Fondu za zapadni Balkan. Time, po prvi put u novijoj istoriji našeg regiona, kao ministri spoljnih poslova jednom novom regionalnom institucijom otvaramo put saradnji civilnog društva u domenu kulture, naučnoj i istraživačkoj oblasti, razmeni mladih i jačanju održivog razvoja.

Slično kao i u slučaju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, i ovaj projekat predstavlja pionirski poduhvat koji uključuje sve potpisnice iz regiona zapadnog Balkana, a po ugledu na već veoma uspešni Međunarodni višegradski fond Višegradske grupe.

Republika Srbija je brzom ratifikacijom u Narodnoj skupštini pokazala da je usmerena ka istinskom pomirenju i razvoju čitavog regiona, jer je Sporazum o Fondu za Zapadni Balkan prvi sporazum u kojem, uz poštovanje odredbi Dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji, Srbija stavlja potpis uporedo sa drugim učesnicama sa zapadnog Balkana.

Beograd je, takođe, uplatio dogovorene finansijske obaveze za prvu, a ubrzo i tekuću godinu. Spremni smo da, u dogovoru sa drugim ugovornim stranama, razmotrimo povećanje kontribucija, kako bi Fond, po ugledu na Višegradski, razvio pun kapacitet i ispunio ciljeve zbog kojih smo ga i osnovali. Nacionalni koordinatori, zajedno sa vršiocem dužnosti, a od danas izvršnim direktorom Fonda, završili su odličan posao, dozvolite mi da to naglasim, usaglasivši tekstove unutrašnje legislature Fonda, te sa nestrpljenjem očekujem prve pozive za projekte koji će spajati civilno društvo, lokalne zajednice i pojedince iz svih šest ugovornih strana Sporazuma. Uspešnim pokretanjem i daljim radom Fonda, mi – ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana – imaćemo jednu posebnu i efikasnu „polugu" za podsticanje i dalji razvoj regionalne saradnje.

Na kraju bih istakao, a verujem da svi prisutni delite moj stav, istrajnu i konzistentnu podršku zemalja Višegradske grupe. Dozvolite mi da pohvalim njihovo stalno zalaganje i finansijski doprinos, te nesebičan prenos deljenja dragocenih iskustava Međunarodnog višegradskog fonda bez kojih ne bi bilo današnjeg događaja, a budućnost našeg Fonda se ne bi razvijala na isti način.

Direktoru Fonda, g. Djerđu Muri, osoblju Fonda, nacionalnim koordinatorima, ali i svima nama, želim uspešan rad i razvoj ove važne nove institucije, koja će služiti zbližavanju građana i građanki zapadnog Balkana i pomagati integraciji regiona u EU.

Hvala vam."