gototopgototop
utorak, 05. septembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija odgovoran činilac i učesnik koji doprinosi regionalnoj stabilnosti i bezbednosti uprkos svim izazovima
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na Bledskom strateškom forumuIstupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE):„Poštovani predsedavajući,
Dame i gospodo,

Dozvolite mi da se, na početku, zahvalim domaćinima na organizaciji ovog sastanka, kao i da im poželim uspeh tokom jednogodišnjeg predsedavanja PSuJIE.
Zadovoljstvo mi je što sam u mogućnosti da prisustvujem današnjem sastanku i da učestvujem u diskusiji o aktuelnoj situaciji u JIE i izazovima sa kojima se učesnice suočavaju. Visoko cenim prioritete slovenačkog predsedavanja, pod motom „JIE za budućnost (SEE4Future)" , posebno jer je jasno da će u najvećoj meri, biti usmereni na, za nas suštinski važne teme, proširenje EU, bezbednost, pozitivnu perspektivu za mlade i digitalnu transformaciju društva.

Uvažene kolege,

Članstvo u EU za Srbiju svakako ostaje jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta, a perspektiva članstva daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje Srbija sprovodi i podsticaj je pomirenju i regionalnoj saradnji na čitavom Balkanu.

Naša je nada da ćemo predsedavanje Estonije zapamtiti po tome što je Srbija otvorila veći broj pregovaračkih poglavlja – i učinićemo sve što je do nas da se to i ostvari. Međutim, naš reformski proces sprovodimo prvenstveno zarad nas samih – naše zemlje i građana. Članstvo u EU je dodatna korist, kojoj težimo kao ključnom spoljnopolitičkom cilju.

Do sada smo otvorili 10 pregovaračkih poglavlja i dva privremeno zatvorili. Naše je nastojanje da očuvamo uspostavljenu dinamiku održavanja međuvladinih konferencija i da u narednom periodu otvorimo sva poglavlja za koja, u datom momentu, pokažemo da smo tehnički spremni, a svako otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU predstavlja dodatni zamajac i reformama koje sprovodimo.

Svesni smo da je, u odnosu na druge kandidate, pregovarački proces Srbije dodatno opterećen uslovljavanjem napretka u pregovorima napretkom u dijalogu Beograda sa Prištinom. Taj proces zavisi od obe strane. Međutim, a to želim posebno da naglasim, sva sporna pitanja u regionu moramo da rešavamo neposrednim razgovorima zainteresovanih strana, a u okviru pregovaračkog procesa isključivo pitanja iz domena pravnih tekovina i pozitivne prakse EU.

Ono čega moramo da budemo svesni i iz čega bi valjalo da crpimo pozitivnu energiju u trenucima sumnje, jeste činjenica koja proističe iz niza foruma namenjenih regionalnoj saradnji – Procesu saradnje u JIE kao najstarijem, Zapadno-balkanskoj šestorki, Brdo-Brioni procesu, Berlinskom procesu – a to je da politička volja za pomirenjem postoji i da je ona potkrepljena jasnim stavovima građana koji žele prosperitetniju budućnost i bolji kvalitet života. Ovo nije važno samo za nas, već je ovakav stav važan preduslov za uspešno integrisanje regiona u EU – celovitu, bezbednu i prosperitetnu – što je od ključnog značaja ne samo za građane država članica EU, već i za sve građane Evropskog kontinenta.

Od Srbije možete da očekujete konstruktivan pristup i nepokolebljivu posvećenost pri rešavanju svih sporova i otvorenih pitanja. Srbija ostaje odgovoran činilac i učesnik koji doprinosi regionalnoj stabilnosti i bezbednosti uprkos svim izazovima. Upravo zato podržavamo intenziviranje regionalne saradnje uspostavljanjem novih tela poput Fonda za zapadni Balkan, Regionalne kancelarije za saradnju mladih, Transportne zajednice, Komorskog investicionog foruma i drugih.

Nadam se da ćemo u dobrom duhu saradnje i međusobne podrške, kroz neophodne ali ostvarive kompromise, uspeti da na teritoriji zapadnog Balkana, u Beogradu, budemo domaćini Sekretarijata Transportne zajednice.

Dozvolite mi da još jednom poželim Sloveniji uspešno predsedavanje Procesom saradnje i da Vas uverim da ćemo svoje raspoložive kapacitete usmeriti na produbljivanje saradnje u okviru PSuJIE, ali i drugih regionalnih inicijativa i foruma u kojima svi zajedno učestvujemo.

Hvala!"