gototopgototop
sreda, 12. jul 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Evropska unija nije kompletna bez balkanskog regiona“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sastanak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana
Istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u Trstu:

„Dragi ministre Alfano,
Drage kolege,
Dame i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da prisustvujem još jednom Samitu o Zapadnom Balkanu. Značajan napredak koji smo postigli od avgusta 2014. godine, uverava me u punu posvećenost svih nas ovom procesu. Unapređena regionalna saradnja i projekti dogovoreni uz podršku naših partnera iz Evropske unije pružaju nam podsticaj za postizanje daljih rezultata i puno korišćenje pruženih potencijala.

Veoma cenimo podršku i finansijski doprinos Evropske unije i njenih članica regionu Zapadnog Balkana. Kroz brojne projekte koje podržava Evropska unija, omogućava se čvršća saradnja i povezivanje unutar regiona, što doprinosi procesu evropske integracije.

Mislim da smo svi svesni koliko je važno da očuvamo regionalnu stabilnost i da prevaziđemo probleme iz prošlosti. Srbija će nastaviti da svojim konstruktivnim pristupom doprinosi savladavanju prepreka, očuvanju mira i unapređenju saradnje u regionu. Krajnje je vreme da se usmerimo na traženje zajedničkih interesa, a ne na potenciranje međusobnih razlika i traženje krivaca, jer bi nas taj put odveo u provaliju. Zahvaljujući Berlinskom procesu započeli smo jačanje infrastrukturne mreže regiona i dalje unapređenje saobraćajnog, energetskog i ekonomskog povezivanja, kao i podsticanja saradnje mladih. U vremenu u kome države članice preispituju funkcionisanje Evropske unije kao najvišeg stupnja regionalne integracije koji svet poznaje, Srbija i Balkan EU upravo vide kao uspešnu tvorevinu, čiji deo hoćemo da postanemo. Zbog toga je izuzetno važno da nas EU dodatno podstakne i da se naš evropski put dobije jasnije vremenske okvire.

Uveren sam da je od vitalnog interesa za ceo region to što će predsednici vlada danas odobriti Višegodišnji Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor ZB6. Ekonomsko povezivanje će pozitivno uticati i na politička kretanja. Osnažićemo naše privrede, bolje se pripremiti za pristupanje EU, region će biti privlačniji za potencijalne investitore, očekujemo brži privredni rast, otvaranje novih radnih mesta i tehnološki napredak. Realizacijom ovog Plana unapredićemo naše izvozne kapacitete i osigurati konkurentnost na globalnom tržištu. Dubljom ekonomskom integracijom šaljemo i jasnu političku poruku, kojom pokazujemo da je produbljivanje međusobne saradnje i prevazilaženje otvorenih problema u zajedničkom interesu svih nas.

Dame i gospodo,

Srbija je pre samo nekoliko nedelja dobila novu Vladu, ali se naši prioriteti nisu promenili – članstvo u Evropskoj uniji ostaje naš glavni strateški cilj. Sveobuhvatne reforme koje Srbija sprovodi u brojnim sektorima ukazuju na jasnu nameru da poboljšamo kvalitet života naših građana i, istovremeno, uspostavimo snažne institucije čiji rad je zasnovan na demokratskim principima i punom poštovanju vladavine prava. Srbija je do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja i očekujemo da ćemo do kraja godine otvoriti još najmanje tri. Ovo svakako predstavlja pohvalan rezultat, ali smatramo da naša dostignuća i posvećenost treba da budu u potpunosti prepoznati i da je potrebno da se dinamika pristupnih pregovora ne samo održi, već i ubrza. Vrednovanje napretka na osnovu individualnih zasluga je pristup Evropske unije koji svesrdno pozdravljamo. Napredak svakog od nas u procesu evropske integracije ne treba da predstavlja ograničavajući faktor, već, naprotiv, da pruži podsticaj ostalima u regionu. U tom duhu, nadam se da ćemo danas postići konsenzus da sedište Sekretarijata Transportne zajednice bude u Beogradu, koji je ocenjen kao daleko najbolji kandidat i u kome više decenije uspešno radi Transportna opservatorija za JIE.

Drage dame i gospodo,

Želeo bih da izrazim nadu da će Evropska unija nastaviti da aktivno podržava politiku proširenja koja predstavlja jednu od njenih najuspešnijih politika. Svesni smo da se Evropska unija trenutno susreće sa brojnim izazovima i poteškoćama, ali EU dobro zna da je stabilnost našeg regiona ključna za stabilnost i bezbednost EU. Kao kredibilni partneri, spremni smo da pružimo svoj doprinos, naročito u regulisanju migrantske krize, kao i u borbi protiv terorizma, radikalizacije, ekstremizma i ksenofobije. Samo zajedničkim i solidarnim pristupom moguće je iznalaženje održivog i, trajnog rešenja za izazove pred nama. Ne smemo da prenebregnemo činjenicu da se međunarodno okruženje brzo menja, da su nastale nove okolnosti, da i dalje traju stari konflikti, da izbijaju novi, da se menja intenzitet uticaja vodećih svetskih sila, da se rađaju nove, itd. To sve ne zaobilazi Srbiju niti Balkan i želimo da u procesima aktivno učestvujemo, sa skromnim, ali iskrenim namerama.

S obzirom da naša budućnost leži u EU, nadamo se da će nam parteri iz Unije pružiti mogućnost da damo doprinos i u debati o daljem oblikovanju EU. Evropska unija, kao najveći mirotvorni projekat modernog doba, ne može da bude kompletna bez balkanskog regiona, koji joj geografski, istorijski, politički, a pre svega vrednosno i kulturološki, pripada. To je i osnovna poruka pisma koje smo uoči ovog Samita zajednički uputili visokoj predstavnici Mogerini, komesaru Hanu i našim kolegama – MIP-ovima EU.

Na kraju, želeo bih da se najiskrenije zahvalim Italiji na svim naporima koje je uložila u pripremu ovog Samita, koji se održava u Trstu, gradu koji kod svih nas budi posebna sećanja.

Hvala Vam na pažnji!