gototopgototop
četvrtak, 29. jun 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na konferenciji „Nova međunarodna realnost - izazovi i perspektive“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na konferencijiGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na otvaranju konferencije „Nova međunarodna realnost - izazovi i perspektive":


"Poštovane dame i gospodo,
Uvažene kolege i prijatelji,

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da se obratim ovom uvaženom skupu i zahvaljujem organizatorima na pozivu.

Događaji na političko-bezbednosnom globalnom planu od početka 21. veka promenili su svet u mnogim aspektima, sa nemogućnošću da predvidimo koji i kakvi nam bezbednosni izazovi predstoje. Jedino što sa sigurnošću možemo da tvrdimo je da su današnji bezbednosni izazovi postali transnacionalni i globalni, odnosno pogađaju istovremeno više zemalja i regiona i prevazilaze okvire kontinenata. Konflikti među državama u kojima je dominirala upotreba konvencionalnih vojnih snaga, iako su i danas prisutni, sve više ustupaju mesto „nevojnim" opasnostima kao što su terorizam, organizovani kriminal, sve veća energetska međuzavisnost i ograničenost energetskih resursa, sajber i hibridno ratovanje, proliferacija oružja za masovno uništenje, ali i globalnim izazovima poput siromaštva, epidemija i klimatskih promena. Postojeći konflikti i krizna žarišta u svetu su posledica nagomilanih ekonomskih i političkih problema koji se manifestuju u sve izraženijim podelama na raznim nivoima, što sve upućuje na imperativ partnerstva u izgradnji globalnog mira i bezbednosti. Nažalost, kod većine građana danas preovlađuje osećaj da je svet postao mnogo nesigurnije i opasnije mesto za život. Jedan od važnih razloga za ovakav osećaj je činjenica da su mnogi izazovi i pretnje krajnje nepredvidivi, te su i reakcije na njih ili nedovoljne ili zakasnele.

Srbija čvrsto veruje u ostvarivost principa humanosti i ljudske solidarnosti i saradnje i u tom smislu se oduvek zalagala za uspostavljanje i razvijanje partnerskih i prijateljskih odnosa sa svim državama regiona, Evrope i sveta. Svojim konstruktivnim stavovima, inicijativama i konkretnim predlozima Srbija nastoji da i danas, u vreme turbulentnih političkih i ekonomskih zbivanja na svetskoj sceni, doprinese očuvanju mira u svetu i mirnom rešavanju spornih pitanja. Zalažemo se za međudržavne i međunacionalne odnose koji su zasnovani na civilizacijskim normama i međunarodnom pravu.

Dozvolite mi da vas podsetim kako je Srbija reagovala i nastavila da reaguje na problem migracija. Izbijanjem migrantske krize, Srbija se našla pred problemom koji nije bilo moguće rešiti unilateralnim merama, već isključivo kroz jedinstveno i solidarno rešenje. Budući da je takav odgovor izostao, kriza je jasno pokazala političku i bezbednosnu ranjivost Evrope i prepreke u uspostavljanju zajedničkog pristupa. Ekonomske i demografske posledice krize još uvek nisu u potpunosti sagledive, ali će svakako u narednim godinama postati znatno jasnije.

Naše aktivnosti na ovom planu dobile su najvišu moguću ocenu i međunarodno priznanje. I dalje gajimo nadu da će se zajedničkim angažovanjem pronaći sveobuhvatno i održivo rešenje na evropskom nivou, pri čemu smo spremni da pružimo svoj doprinos, ali i da preuzmemo deo obaveza. Ovo je problem koji prevazilazi nacionalne okvire i samo kroz zajednički odgovor i delovanje svih zemalja može da se uspostavi odgovarajuće rešenje.

Srbija smatra da su ciljevi i načela UN-a i dalje jednako aktuelni. Suverena jednakost država, odricanje od upotrebe sile, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti, principi su čija aktuelnost nije dovedena u pitanje sa promenama na međunarodnom planu koje je doneo 21. vek. Ipak, realnost postavlja pred nas nove i sve složenije zadatke sa kojima se često ne nosimo dovoljno odlučno i hrabro, ne koristimo sve svoje kapacitete i ne preduzimamo dovoljno zajedničkih akcija kako bi na njih što efikasnije odgovorili.

Za Srbiju i region, poseban izazov predstavlja politika proširenja Evropske unije i posledice i neizvesnosti koje ona donosi. Evropska unija se danas suočava sa krizom identiteta i preispitivanjem svrhe svoga postojanja. Svesni smo svih tih brojnih izazova, kao i potrebe da se na nivou EU sprovede niz reformi, ali smatramo da je očuvanje kredibilne politike proširenja, zasnovane na jasnim i ujednačenim kriterijumima, ključno kako za region kome geografski pripadamo, tako i za celokupnu Evropu. U Globalnoj strategiji bezbednosti Evropske unije, predstavljenoj u junu prošle godine, jasno je navedeno je politika proširenja strateško ulaganje u bezbednost i prosperitet Evrope, što nam pruža uveravanje da je i Unija svesna značaja svoje najuspešnije politike, koja bi trebalo da doprinese stabilnosti i napretku i našeg regiona i čitave Evropske unije.

Međutim, bez obzira šta će se desiti u budućnosti, ostaće činjenica da model Evropske unije predstavlja najviše dostignuti stepen integracije u modernoj političkoj istoriji, kojim je omogućeno dugotrajno pomirenje evropskih naroda i zemalja različitog političkog, bezbednosnog i kulturološkog nasleđa. Stvoren je održiv ekonomski i socijalni sistem koji obezbeđuje visok standard života za građane. Evropska unija je u značajnoj meri postala globalni primer saradnje i integracije kojim se prevazilaze krize i obezbeđuje mir i stabilnost. Zbog toga, Srbija i dalje definiše punopravno članstvo u Evropska unija kao strateški nacionalni cilj. Ono nije samo po sebi cilj, već evropsku integraciju vidimo prvenstveno kao instrument sprovođenja reformi i modernizacije u svim oblastima društva i države, kao i put za obezbeđenje održivog i trajnog mira, bezbednosti i poverenja u regionu. Dozvolite mi da ponovim, jer čini mi se da je to neophodno - preduzeti hrabri politički i ekonomski koraci u Srbiji su prepoznati u Evropskoj uniji, ali siguran sam da mi, po tom pitanju, a i Evropska unija, možemo i treba da radimo bolje.

Sastavni deo evropskog procesa Srbije je i unapređenje regionalne saradnje kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom nivou. Želimo iskreno i konstruktivno da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima i zajednički sa susedima pronalazimo rešenja koja će biti trajna i održiva. Srbija se zalaže za dijalog koji će nas usmeriti ka kreiranju boljeg političkog i ekonomskog ambijenta u regionu, a sve u cilju obezbeđivanja mira, stabilnosti i prosperiteta za sve naše građane. Srbija ostvaruje političku stabilnost i želi da na toj osnovi gradi svoju ekonomiju, privlači strane investicije, nadoknadi vreme koje je izgubljeno i doprinese stabilnosti regiona. Napredak svakog od nas u regionu treba da bude podsticaj ostalima, a ne ograničavajući faktor.

Zajedno sa svojim partnerima u regionu, Srbija snažno jača infrastrukturnu mrežu čitavog zapadnog Balkana, u najvećoj meri doprinosi saobraćajnom, energetskom, ekonomskom povezivanju, unapređenju saradnje mladih, a sve u cilju jačanja unutrašnjih kapaciteta, pa time i približavanja ovog dela Evrope tekovinama Evropske unije. U svojim nastojanjima Beograd dobija kontinuiranu podršku u međunarodnoj zajednici, koju će, nadam se, pratiti i snažnija podrška u evropskim integracijama.

Uvaženi učesnici,

Globalni bezbednosni izazovi ne mogu da zaobiđu naš region, tako da na njih moramo pronalaziti zajednički odgovor u međusobnoj saradnji, svesni da su ti izazovi nedeljivi i niko sam sa njima ne može da se izbori. Srbija će nastaviti da podržava evropske aspiracije svojih suseda i da sprovodi politiku vojne neutralnosti štiteći i promovišući svoje nacionalne interese. Takva politika omogućava joj da razvija saradnju i gradi odnose poverenja sa svim ključnim međunarodnim faktorima.

Srbija je dokazala i dokazuje da je kredibilan i pouzdan partner. Čvrsto smo opredeljeni da u saradnji sa partnerima u svetu damo doprinos u suzbijanju pretnji na regionalnom, evropskom i globalnom nivou.

Hvala."