gototopgototop
četvrtak, 29. jun 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Pregledna godišnja bezbednosna konferencija OEBS-a u Beču
+ larger fontnormal font- Smaller font
Bec -konfVršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović učestvovao je na Preglednoj bezbednosnoj konferenciji OEBS-a, koja je održana od 27. do 29. juna u Beču.

Ova konferencija se održava svake godine saglasno odluci Ministarskog saveta OEBS-a iz decembra 2002. godine i predstavlja najznačajniji skup OEBS-a u prvoj političko-vojnoj dimenziji.

Na otvaranju skupa razmotrena su pitanja evropske bezbednosti, a u toku trodnevnog rada razmenjena su ‎mišljenja o ključnim bezbednosnim pitanjima i doprinosu OEBS-a u suočavanju sa tim izazovima.

Održane su posebne sednice posvećene bezbednosti i stabilnosti u regionu OEBS-a u kontekstu razvoja događaja u Ukrajini i strukturnom dijalogu u cilju temeljne rasprave kako da se smanje rizici sa aspekta percepcija pretnji, vojnih doktrina i vojnog postavljanja.

Istovremeno cilj rasprave o strukturnom dijalogu‎ bio je i jačanje poverenja među državama učesnicima, veći stepen međusobnog razumevanja i jačanje stabilnosti u regionu OEBS-a.

Pored toga održan je niz radnih zasedanja koje su, kao i prethodnih godina, bile posvećene izazovima koje donose transnacionalne pretnje; jačanju instrumenata OEBS-a u prevenciji, upravljanju krizama, kao i postkonfliktnoj obnovi; kontroli naoružanja i merama za izgradnju poverenja.

Pored učešća i istupanja na otvaranju skupa, posebnim i radnim sednicama ambasador Filipović je bio član žirija u finalnom krugu izbora najbolje prezentacije studenata evropskih univerziteta‎ na temu kampanja u suprostavljanju nasilnom ekstremizmu posebno među mladim ljudima.

Takmičenje je organizovao Sekretarijat OEBS-a, a u žiriju je pored predstavnika Srbije bio specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS-u za borbu protiv nasilnog ekstremizam i radikalizacije, šefica Misije Francuske pri OEBS-u i predstavnci Fejsbuka i Sekretarijata OEBS-a.