gototopgototop
petak, 19. maj 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Unapređenje tradicionalno prijateljskih političkih odnosa i svestrane bilateralne saradnje
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mianmar AleksicDržavni savetnik i ministar inostranih poslova Mjanmara Do Aung San Su Ći primila je u petak u posetu specijalnog izaslanika predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova ambasadora Gorana Aleksića, koji joj je uručio pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića za predsednika Mjanmara U Htin Ćoa.

Tokom susreta, razgovarano je o unapređenju tradicionalno prijateljskih političkih odnosa i svestrane bilaterlne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, poljoprivrede, obrazovanja, kulture i sporta, uključujući saradnju na multilateralnom planu. Obostrano je potvrđena spremnost i interes za njihov dalji razvoj.

Izražena je naša zahvalnost na principijelnnom stavu Mjanmara o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, podršci očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije i rešavanju pitanja Kosova i Metohije kroz Briselski dijalog. Takođe, izražena je zahvalnost na protivljenju Mjanmara prijemu tzv. Kosova u međunarodne organizacije, a pre svega u Unesko.

Sa naše strane data je puna podrška naporima Vlade Mjanmara, koje čini u procesu demokratske tranzicije na implementaciji političkih, društveno-ekonomksih i administrativnih reformi, a naročito u procesu nacionalnog pomirenja i postizanja mira u zemlji, na čemu je državni savetnik Mjanmara Do Aung San Su Ći izrazila zahvalnost. Naglasila je da joj je poznato i da visoko ceni višedecenijsko prijateljstvo između naših zemalja, što je retkost u današnjim svetu. Podvukla je da će se zauzeti da se prijateljske veze i saradnja između naših zemalja dalje  razvijaju.