gototopgototop
subota, 13. maj 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na otvaranju 84. sajma poljoprivrede u Novom Sadu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na otvaranju Novosadskog sajmaIstupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na otvaranju 84. sajma poljoprivrede u Novom Sadu:

„Cenjeni gosti,
Poštovani izlagači,
Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo što opet imam priliku da prisustvujem otvaranju najznačajnije agrobiznis manifestacije u ovom delu Evrope. Poljoprivreda za našu zemlju, ali i ostale u regionu, ima veliki značaj, imajući u vidu ne samo njene dosadašnje rezultate, već i njen izuzetan potencijal za dalji razvoj. O ovome govori i udeo poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu Srbije. Mislim da neću preterati ako kažem da je poljoprivreda jedina grana naše privrede koja ni u najtežim vremenima nije zakazala.

Smatram da je razvoj međunarodne saradnje u ovoj oblasti od izuzetnog značaja, naročito na regionalnom nivou. U tom smislu, želeo bih naročito da zahvalim na učešću i saradnji našim prijateljima iz Bosne i Hercegovine koja je zemlja partner na ovogodišnjem Sajmu. Predstavlja mi veliko zadovoljstvo da sa svojim dobrim kolegom i prijateljem, ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnadakom otvorim ovu manifestaciju.

Opredeljenost za jačanje političkih, ekonomskih odnosa i svih vidova međunarodne saradnje potvrđuje i činjenica da je Srbija u BiH svake godine prisutna na Mostarskom sajmu, Sarajevo biznis forumu, kao i Jahorina ekonomskom forumu. Ove manifestacije prepoznajemo kao dobru priliku međusobnog regionalnog povezivanja i približavanja.

Izvanredan značaj partnerstva BiH na našem sajmu poljoprivrede, potvrđuje i činjenica da je upravo oblast poljoprivrede jedna od najvažnijih u ukupnim ekonomskih odnosima Srbije i BiH. To najbolje ilustruje podatak da više od trećine našeg izvoza u BiH i oko 1/5 bosansko-hercegovačkog izvoza u Srbiju čine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi. Ovaj značajan aspekt saradnje, više puta je istican i u okviru intenzivnog dijaloga i saradnje koji ostvaruju resorna ministarstva dve zemlje, kao i Privredna komora Srbije sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Privrednom komorom Federacije BiH i Privrednom komorom Republike Srpske.

Dame i gospodo,

Svesni smo da se poljoprivreda danas suočava sa brojnim izazovima i poteškoćama, od klimatskih uslova i cena na tržištu, do odliva radne snage i GMO. U tom smislu, Vlada mora i hoće da uloži posebne napore da pomogne poljoprivrednicima i omogući im da postignu maksimalne rezultate, jer njihov uspeh je uspeh svih nas.

Poljoprivreda je ujedno i najosetljivije pitanje u pregovorima Srbije za priključivanje Evropskoj uniji i pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Pametnim nastupom, Srbija će nastojati da iskoristi sve mogućnosti koje ove integracije nude.

Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim svim zemljama, međunarodnim organizacijama i finansijskim institucijama koje sa nama sarađuju i pomažu Srbiji u njenim reformama na ovom planu. Naravno, tu je i neprocenjiva saradnja sa institucijama EU, koja je ujedno i naš najveći spoljnotrgovinski partner u ovom i drugim sektorima.

Srbija danas, u svojstvu domaćina ove prestižne manifestacije, želi da se predstavi kao zemlja koja uspešno sprovodi unutrašnje reforme, koja je stvorila povoljni i sigurni ambijent za strane investicije i poseduje privredne potencijale koji je čine važnim, stabilnim i pouzdanim partnerom na regionalnom i međunarodnom planu.

Kako sam informisan, ovogodišnji sajam će okupiti više izlagača i očekivano više posetilaca nego prošlogodišnji, što me posebno raduje. U to ime, dozvolite da vam poželim uspešnu manifestaciju, sklapanje brojnih unosnih poslova, ali i prijateljstava, kao i da se svake godine okupimo u većem broju nego prethodne.

Hvala i prijatno."