gototopgototop
sreda, 26. april 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u dvodnevnoj poseti Norveškoj
+ larger fontnormal font- Smaller font
norveskaNa poziv norveškog ministra inostranih poslova Borge Brendea, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u dvodnevnoj poseti Kraljevini Norveškoj gde će osim razgovora sa svojim kolegom imati susrete sa članovima Stalnog Komiteta za spoljnu politiku i odbranu norveškog Parlamenta.

Na poziv izvršnog rukovodstva kompanije Telenor Grup, ministar Dačić posetiće sedište jedne od najznačajnijih norveških kompanija i značajnog globalnog aktera u oblasti telekomunikacija, sa izuzetno značajnim učešćem i na srpskom tržištu.

Tokom posete Oslu, Ministar Dačić posetiće najnoviju tematsku postavku u Tehničkom muzeju, posvećenu temi korišćenja prislinog rada zatvorenika za vreme Drugog svetskog rata u SS kampovima u okupiranoj Norveškoj na izgradnji megalomanskih infrastrukturnih projekata Trećeg rajha. U masovnom prisustvu zatvorenika iz istočne i jugoistočne Evrope, značajno mesto je zauzimala grupa od više od 4.200 zatvorenika iz bivše Jugoslavije, od čega su gotovo 90% bili etnički Srbi.

U spomen na 75. godišnjicu od dolaska prvih jugoslovenskih interniraca u Norvešku 1942. godine, ministar Dačić položiće venac na spomenik podignut u čast više od 3.500 stradalih zatvorenika na groblju Vestre Gravlund u Oslu.
Ministar će u Tehničkom muzeju za predstavnike norveških institucija, civilnog sektora i diplomatskog kora održati predavanje o položaju Republike Srbije u aktuelnim evropskim previranjima.