gototopgototop
nedelja, 23. april 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na svečanosti u okviru manifestacije „Dani slovenačko-sprskog prijateljstva“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na manifestaciji Dani slovenačko-srpskog prijateljstva„Vaša ekselencijo, ambasadore Republike Slovenije gospodine Gaspariču,


Poštovani predsedniče kluba „Idrija",

Uvaženi gosti,

Dame i gospodo,

Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv da, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavcom, u svojstvu počasnog pokrovitelja, podržim realizaciju današnjeg programa koji je, u okviru „Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva", organizovan od strane Rotari kluba u Srbiji-„Beograd/Dunav", odnosno Sloveniji-„Idrija".

Kao šef srpske diplomatije imam dužnost da radim na negovanju bliskih i svestranih odnosa između Republike Srbije i Republike Slovenije. Istovremeno, želim da naglasim da mi večerašnji povod predstavlja posebno zadovoljstvo, s obzirom da me sa cenjenim kolegom, Erjavcom, povezuje lično prijateljstvo, a što je, verujem, doprinelo i sve uspešnijoj, bližoj i raznovrsnijoj saradnji naše dve zemlje.

Prilikom moje nedavne zvanične bilateralne posete Ljubljani, 22. februara o.g, učvršćen je veoma pozitivan trend razvoja saradnje između naše dve zemlje. Istovremeno, ukupni odnosi između Srbije i Slovenije su dostigli nivo koji može da posluži kao primer uspešne dobrosusedske saradnje – što nije čest slučaj u našem regionu, čije su političke elite, nažalost, veoma često taoci onog lošeg dela naše zajedničke prošlosti. Zemlje regiona mogu i moraju zajedno da gledaju u budućnost, na šta svakodnevno podsećaju aktuelna dešavanja – da pomenemo samo migrantsku krizu, ili najnovija dešavanja vezana za „Agrokor".

Okosnicu odnosa Srbije i Slovenije čini, sada već redovna praksa održavanja zajedničkih sednica između dve Vlade. Treća po redu održana je u Beogradu, 23-24. oktobra prošle godine, uz prateći Biznis forum koji je okupio oko 120 privrednika iz dve zemlje. Ova praksa se pokazala kao vrlo uspešna. Osim što doprinosi očuvanju političkog dijaloga na visokom nivou, sastanci predstavljaju odličnu priliku za zajedničko sagledavanje ne samo onoga što je urađeno, već i za dogovore oko konkretnih projekata, kako bi se u funkciju stavili dodatni, neiskorišćeni potencijali za saradnju u domenu ekonomije, ali i u drugim oblastima.

Za Srbiju, Slovenija predstavlja važnog trgovinsko-ekonomskog partnera i značajnog investitora. Osim konstantnog rasta trgovinske razmene, koja se u prošloj godini približila iznosu od milijardu evra, posebno raduje obostrana posvećenost da se saradnja u ovoj oblasti proširi, kroz zajednički nastup na trećim tržištima, jačanje saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede, itd. Srbija predstavlja najvažniju investicionu destinaciju za privredne subjekte iz Slovenije, a posebno ohrabruje pozitivan trend porasta investicija srpskih kompanija u Sloveniji.

Uzimajući u obzir prisutan pozitivan sentiment između naša dva naroda i aktuelni nivo odnosa između dve zemlje, postoji prostor i za uspostavljanje vaninstitucionalnih vidova saradnje, o čemu svedoči i ova manifestacija.

Želeo bih posebno da podržim koncept „zelene mobilnosti", predstavljen u okviru „Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva", koji uključuje i osnivanje Inovativnog centra za zelenu mobilnost. Taj centar, usmeren ka primeni kreativnih i ekoloških rešenja u snabdevanju automobila na elektronski pogon duž autoputa u okviru projekta "Zelena Balkanika", trebalo bi da spojio više država Centralne i Jugoistočne Evrope počevši od Minhena i Salzburga, preko Ljubljane, Zagreba i Beograda do Skoplja. Uveren sam da će ovaj projekat, koji je, inače podržao slovenački premijer Miro Cerar i evropski komesar za transport Violeta Bulc, predstavljati više od jednog u nizu projekata pokrenutih sa sličnom namerom. Verujem da će taj projekat, ne samo u simboličnom smislu, već i u realnosti, ubrzati integraciju Republike Srbije u EU.

Uvaženi gosti, dragi prijatelji,

Uz izraze iskrene zahvalnosti svima koji su aktivno doprineli u organizaciji ove manifestacije, želeo bih da iskoristim priliku i da uputim srdačne čestitke „Duvačkom društvu rudara Idrije", koje ove godine obeležava 325 godina postojanja, a što ga čini najstarijim orkestrom duvačke muzike u Evropi."