gototopgototop
ponedeljak, 27. mart 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zajednički sastanak političkih direktora ministarstava spoljnih poslova i odbrane Američko-Jadranske Povelje
+ larger fontnormal font- Smaller font
A5 SkopljeU okviru makedonskog predsedavanja Američko-Jadranskom Poveljom (A5), održan je zajednički sastanak političkih direktora ministarstava spoljnih poslova i odbrane članica i posmatrača A5.

Delegaciju Republike Srbije, koja ima status posmatrača, predvodili su ambasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku i general-major Milan Mojsilović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane.

Na sastanku je razmatrana aktuelna političko-bezbednosna situacija u regionu i uticaj globalnih bezbednosnih izazova i utvrđen Akcioni plan makedonskog predsedavanja ovom regionalnom inicijativom u 2017. godini. S tim u vezi, naša delegacija je poseban akcenat stavila na pitanja aktuelnih bezbednosnih izazova, kao što su terorizam, nasilni ekstremizam svih vrsta, uključujući migratorna kretanja, gde je Republika Srbija jedna od tranzitnih zemalja. Sa naše strane je naglašeno da je da su u suočavanju sa ovim bezbednosnim izazovima, neophodni zajednički napori i saradnja svih aktera u regionu.

U svom izlaganju, ambasador Filipović je naglasio čvrstu opredeljenost Republike Srbije na unapređenju mira i stbilnosti u regionu, kao osnovnog uslova za prosperitet na Zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, istakao je značaj saradnje u okviru ove inicijative i naročito na planu ekonomskog razvoja, radi boljeg infrastrukturnog povezivanja, kao i stvaranja carinske unije u regionu Zapadnog Balkana.