gototopgototop
četvrtak, 01. decembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bezbednosne konsultacije Srbija – Mađarska
+ larger fontnormal font- Smaller font
konsultacije filipovicBilateralne konsultacije u oblasti bezbednosne politike između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Mađarske na nivou pomoćnika ministra održane su 1. decembra 2016. godine u Budimpešti.

Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predvodio je v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović, a sa mađarske strane ambasador Levente Benko, politički direktor i zamenik državnog sekretara za bezbednosnu politiku u Ministarstvu spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske.

Tokom srdačnog i otvorenog razgovora konstatovan je izuzetan visok nivo i intenzitet političkog dijaloga između dve zemlje, kao i dalji uspon bilateralnih odnosa, što je nedavno potvrđeno održavanjem treće zajedničke sednice vladâ Mađarske i Srbije.

U razgovorima je razmotren niz pitanja iz oblasti bezbednosne politike. Bilo je reči o regionalnoj bezbednosti i saradnji i očuvanju trajne stabilnosti na Zapadnom Balkanu, evropskom procesu zemalja u regionu, bezbednosnim izazovima, saradnji Republike Srbije i NATO-a u okviru Partnerstva za mir, učešću u Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, izvoznoj kontroli naoružanja i neproliferaciji.
Detaljano su razmenjena mišljenja i o situciji na KiM i aktuelnom stanju dijaloga Beograd-Priština.