gototopgototop
ponedeljak, 17. oktobar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić učestvovao na 16. Srpskom ekonomskom samitu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na Ekonomskom samitu SrbijeUvodno istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 16. Srpskom ekonomskom samitu:

„Dame i gospodo,
uvaženi gosti,

Dozvolite da vam još jednom poželim dobrodošlicu i ujedno zahvalim našem domaćinu za, kao i uvek, veoma dobru organizaciju skupa.

Želeo bih da pozdravim i izrazim zadovoljstvo što su danas ovde ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kao što i sami možete da zaključite na osnovu agende, na ovogodišnjem sastanku razmatraće se brojne teme od značaja za razvoj Srbije i regiona. Kao član Vlade Srbije, želeo bih da istaknem da su ekonomski rast i makroekonomska stabilnost uz puno poštovanje principa održivog razvoja, jedan od ključnih, ako ne i najznačajniji prioritet Vlade Srbije. U tom smislu, otvoreni smo za sve oblike saradnje koji bi unapredili ekonomiju Srbije i regiona. Istrajavanjem na strukturnim reformama, stabilnoj fiskalnoj politici i promociji investicija, Vlada Srbije nastoji da održi kvalitetno i privlačno poslovno okruženje koje će stimulisati, kako inostrane, tako i domaće kompanije da investiraju u projekte u Srbiji. Pomenuto, kao i brojne druge mere Vlade, vodiće ka smanjenju budzetskog deficita, povećanju izvoza i na kraju smanjenju javnog duga zemlje.

Kao ministar spoljnih poslova, mogu da istaknem da Srbija kroz svoj spoljnopolitički aspekt nastoji da se pokaže kao pouzdan partner i faktor mira i saradnje u regionu što je, smatram, neizostavan uslov za ekonomski prosperitet bilo koje zemlje ili regiona. U tom kontekstu, Srbija na putu ka Evropskoj uniji ostaje dosledna evropskim vrednostima i unapređenju saradnje, naročito u regionu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope. Kroz saradnju, kako sa drugim zemljama, tako i sa međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama, Srbija daje doprinos globalnoj stabilnosti i najznačajnijim globalnim projektima poput Agende održivog razvoja UN-a do 2030. godine.

Aktuelna ekonomsko-politička situacija u svetu predstavlja značajan izazov za razvoj i stabilnost većine zemalja, pa tako i Srbije, koja mora da uloži dodatne napore na obezbeđivanju adekvatnog poslovnog okruženja koje bi pružilo osnovu za privredni rast i prosperitet. Ekonomske nestabilnosti, vojni sukobi, prirodne nepogode, migrantska kriza i terorizam su samo neki od faktora koje moramo uzeti u obzir kada razgovaramo o budućim strategijama, koje pored modaliteta za prevazilaženje ovih poteškoća, treba da sadrže i konkretne ideje za rešavanje ovih pitanja na globalnom i lokalnom nivou. U tom kontekstu, Srbija je otvorena da sa svim partnerima radi na postizanju ovih ciljeva.

U ova dva dana konferencije imaćemo priliku da nam prominentne ličnosti iz zemlje i inostranstva, javnog i privatnog sektora iznesu svoja viđenja i predloge za unapređenje ekonomije i samim tim kvaliteta života građana Srbije i regiona. Ohrabrujem sve učesnike da svojom ekspertizom i kreativnošću doprinesu ovom cilju.

Vlada Republike Srbije životno je zainteresovana za stabilnost u regionu, jer ako nema političke stabilnosti, makar i u jednom delu regiona, neće biti ni investicija. Mi moramo da pronađemo zajednički imenitelj, da otvorena pitanja rešavamo dijalogom. Ako nam je prošlost jedina budućnost, mi nemamo budućnost. Mi moramo da odlučimo kako ćemo živeti sutra.

Svim učesnicima bih još jednom poželeo dobrodošlicu i mnogo uspeha u radu.

Hvala."