gototopgototop
sreda, 21. septembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Intenziviranje saradnje ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Slovenije u konzularnom domenu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Konzularne konsultacije sa Republikom SlovenijomU duhu tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Republikom Slovenijom, a neposredno pred zajedničku sednicu vlada oktobra 2016. godine, u Beogradu su, 21. septembra, održane konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Republike Slovenije. Srpsku delegaciju predvodio je pomoćnik ministra za konzularne poslove u MSP R. Srbije, ambasador Dragan Momčilović, a slovenačku ambasador Stanislav Vidovič, Generalni sekretar u MIP R. Slovenije.

Na konsultacijama su razmenjena mišljenja o bilateralnoj saradnji, ugovornom stanju u oblasti konzularnih poslova i drugim aktuelnim pitanjima, naročito na planu zaštite interesa srpskih državljana u Sloveniji i slovenačkih državljana u Srbiji. Dogovorena je dalja saradnja i redovna razmena iskustava, o pitanju neregularnih migracija, kao i u pogledu uzajamnog pružanja konzularne zaštite građanima dve zemlje u kriznim i vanrednim situacijama u svetu. Slovenija će se i dalje angažovati na pružanju podrške u oblasti konzularnih poslova tokom predpristupnih pregovora R. Srbije sa EU, preko Tvining projekata i drugih mehanizama saradnje.

Bilateralna saradnja Republike Srbije i Republike Slovenije, uključujući i domen konzularnih odnosa, ocenjena je pozitivno. Konstatovana je obostrana spremnost za dalje razvijanje odnosa dve zemlje, ne samo u okviru saradnje dva ministarstva spoljnih poslova već i na planu unapređenja privrednih, kulturnih i drugih vidova saradnje. Održavanje sledećih konzularnih konsultacija, načelno je dogovoreno za period kraj 2017, početak 2018. godine, u Ljubljani.