gototopgototop
četvrtak, 22. septembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić učestvovao na događaju „Snaga civilnog upravljanja krizama – jačanje kapaciteta OEBS-a kao organizacije na osnovu Glave VIII Povelje UN-a“
+ larger fontnormal font- Smaller font
dogadjaj oebs - gs unIstupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na događaju na visokom nivou na marginama 71. zasedanja Generalne skupštine UN-a „Snaga civilnog upravljanja krizama – jačanje kapaciteta OEBS-a kao organizacije na osnovu Glave VIII Povelje UN-a"„Poštovani Frank,
Poštovani Sebastijane,
Poštovani Lamberto,
Ekselencije,
Dame i gospodo,
Poštovane kolege,

Dozvolite mi da počnem izrazima zahvalnosti nemačkom predsedavanju, a naročito Vama Frank, na pozivu da, zajedno sa Sebastijanom, održim uvodni govor na otvaranju ovog važnog skupa. Veoma mi je drago što mogu da naglasim da prateći događaji koje OEBS organizuje na marginama Generalne skupštine UN – koje je iniciralo švajcarsko predsedavanje 2014. godine, a nastavilo predsedavanje Srbije 2015. godine i sada nemačko predsedavanje – prerastaju u pozitivnu tradiciju. Oni predstavljaju vrednu platformu za neformalnu i otvorenu razmenu mišljenja među državama učesnicama o ulozi Organizacije u rešavanju gorućih pitanja koja se odnose na međunarodni mir i bezbednost. Želeo bih da podstaknem naredna predsedavanja da nastave sa ovom praksom. U potpunosti se slažem s Frankovim rečima o saradnji u okviru Trojke i nadam se da će se ta praksa nastaviti.

Kao najveći svetski regionalni bezbednosni aranžman na osnovu Glave VIII Povelje UN-a, OEBS je u jedinstvenoj poziciji da pruži svoj doprinos mirnom rešavanju sporova. U tom kontekstu, njegov sveobuhvatni i multidimenzionalni pristup bezbednosti predstavlja jedinstvenu prednost, koja OEBS čini posebnom platformom za dijalog i zajedničko delovanje.

Svedoci smo fundamentalnih promena u globalnom bezbednosnom okruženju. Konflikti se razvijaju i postaju sve kompleksniji. Ratovi, terorizam, radikalizacija, migracije neviđenih razmera, kao i drugi novi i nadolazeći bezbednosni izazovi dodatno pogoršavaju globalnu bezbednosnu situaciju. Ni prostor OEBS-a ne predstavlja izuzetak u tom smislu. Moramo da pronađemo najbolji način da ojačamo našu Organizaciju i prilagodimo je novim okolnostima, kako bismo uspeli da se nosimo sa ovim izazovima.

Jedna od ključnih lekcija naučenih tokom krize u i oko Ukrajine jeste da moramo da ojačamo kapacitet Organizacije za prevenciju konflikata i reagovanje na njih. Treba da iskoristimo ovaj trenutak da dodatno razvijamo strategije i instrumente kojima OEBS raspolaže među svojim mehanizmima u vezi sa konfliktnim ciklusom.

Iskustvo stečeno tokom OEBS-ovog angažovanja u Ukrajini pokazalo je da nenaoružane civilne misije u upravljanju krizama, ponavljam civilne, pružaju dodatnu vrednost našoj Organizaciji. Ipak, specifičnost savremenih sukoba zahteva prilagođavanje i dodatnu fleksibilnost u našem delovanju. Treba da budemo otvoreni i spremni za razmatranje novih ideja, uzimajući u obzir da je pre samo nekoliko godina upotreba modernih tehnologija - poput bespilotnih letelica i satelitskih snimaka- bila nezamisliva.

Međutim, u iznalaženju novih načina i sredstava za pružanje odgovora na krize, ne treba da izgubimo iz vida još jednu jedinstvenu karakteristiku naše Organizacije, a to je konsenzus. Treba uzeti u obzir sve ideje i saslušati stavove svih, ali konačni rezultat mora da bude plod odluke donete konsenzusom. S druge strane, ovo će dati dodatnu težinu dogovorenim rešenjima i olakšati njihovo sprovođenje. Kako bi se postigao konsenzus, moramo da zajedno učestvujemo u diskusijama, razmenjujemo argumente i nalazimo načine za prevazilaženje razlika. Kada je reč o političkoj volji i konsenzusu, očigledno je da moramo da pronađemo način za priznavanje međunarodno pravnog subjektiviteta, privilegija i imuniteta OEBS-a. Aktuelna situacija ima različite negativne posledice po rad Organizacije.

Ne treba da potcenjujemo ni prednosti koje pruža saradnja sa drugim međunarodnim organizacijama. Konkretno, lekcije naučene iz mirovnih operacija UN-a, zajedno sa iskustvima drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, od izuzetne su koristi za OEBS i njegove države učesnice. Stoga, čvrsto verujem da napori koje naša Organizacija ulaže u jačanje civilnog upravljanja krizama treba da budu blisko povezani s naporima Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija. Ovo iziskuje, između ostalog, dalje intenziviranje i istraživanje novih puteva saradnje, uključujući uspostavljanje strateških komunikacija, razmenu informacija i ekspertize, bolju upotrebu postojećih resursa i kapaciteta, zajedničke aktivnosti i sinergiju različitih prisustava na terenu, čiji bi željeni rezultat bilo unapređeno civilno upravljanje krizama.
Na kraju, dozvolite mi da naglasim da je ovogodišnja diskusija o konfliktnom ciklusu, koju je iniciralo i organizovalo nemačko predsedavanje, pravovremena i korisna. Želeo bih da podstaknem naredno predsedavanje da ovu temu zadrži visoko na našoj agendi.

Želim nam svima produktivne razgovore.

Hvala vam."